Oproep: Bouw mee aan het Nationaal Museum op Radio 1

In de radioreeks Het Nationaal Museum in het programma ‘De bende van Einstein’ op Radio 1 brengen radiomaker Katharina Smets en historica Heleen Debruyne een unieke ‘radiofonische’ kijk op de vaderlandse geschiedenis. Dit doen ze aan de hand van voorwerpen uit depots en archieven. Het programma is een zoektocht naar voorwerpen die mee de loop van de Belgische geschiedenis hebben bepaald én tevens een ode aan de mensen die ze bewaren. Ook jouw instelling kan mee in beeld komen. In deze zoektocht naar objecten hebben de programmamakers immers jouw hulp nodig.

Voorbeelden

In het voorbije seizoen kwamen de volgende voorwerpen al aan bod: de hoed van Henry Morton Stanley uit het Afrikamuseum in Tervuren, het afgietsel van het brein van Guido Gezelle in het Gezellearchief in Brugge en de eerste zelfgemaakte Belgische vlaggen uit het Koninklijk Legermuseum in Brussel.

Criteria

De voorwerpen dienen aan 3 criteria te beantwoorden.

  1. Het voorwerp staat op de voorgrond Het kan een vreemd of banaal voorwerp zijn op zich, maar het verhaal maakt het speciaal. Het verhaal heeft twee aspecten: de geschiedenis die er aan kleeft, maar ook waar het zich nu bevindt. Hoe is het daar gekomen?
  2. Het archief of depot ‘Het archief is een plek met een zeker mysterie’, aldus Smets en Debruyne. Het programma wil ook een ode zijn aan de mensen die hun leven wijden aan het bewaren en beheren. ‘Die plek moet ook telkens hoorbaar zijn in de reeks en we horen ook de interactie met de archivaris of bewaarder. Haal de voorwerpen dus nog niet voor ons uit het archief, maar duik samen met ons in de kelder, op de zolder, in de spelonken van het depot. Dat is ook deel van ons verhaal’, aldus de programmamakers.
  3. De geschiedenis van België / het groter verhaal / de queeste De link met de vaderlandse geschiedenis is de onderstroom. Het voorwerp heeft de loop van de geschiedenis beïnvloed, hoe klein die geschiedenis ook is. Het jaartal ‘1830’ is niet absoluut, wel moet het gaan om gebeurtenissen die bijdragen aan het uitzicht van het hedendaagse België.

Hoe contact opnemen?

Heeft je instelling of organisatie een of meerdere voorwerpen met een verhaal? Laat het de programmamakers weten, dan nemen ze het graag op in de reeks. Stuur een mailtje met de beschrijving van het voorwerp naar heleen.debruyne@vrt.be en katharina.smets@vrt.be. Vergeet niet te vermelden wie volgens jou de persoon is die er het beste over kan vertellen.

De radioreeks Het Nationaal Museum loopt in De bende van Einstein op Radio 1. De voorwerpen worden ook gebundeld in een boek uitgegeven door Kannibaal. De voorwerpen worden met een foto of een illustratie opgenomen in de publicatie.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Oproepen.