Open Monumentendag viert 25ste verjaardag

Op zondag 8 september wordt de 25ste editie van Open Monumentendag gevierd. 197 Vlaamse steden en gemeenten zetten onder de titel ‘Het beste van…’ hun beste beentje voor tijdens deze jubileumeditie.

De deelnemende gemeenten zetten samen de deuren open van ongeveer 650 monumenten, landschappen en archeologische sites waarvan het grootste deel exclusieve openstellingen zijn. Samen organiseren ze ook 450 activiteiten waaronder tentoonstellingen, fietstochten, wandelingen, boottochten,… Alle opengestelde monumenten en activiteiten zijn gratis. Voor een bezoek aan bepaalde monumenten of deelname aan bepaalde activiteiten moet gereserveerd worden. Alle info hierover kan je in het programma vinden op www.openmonumenten.be.

Een van de blikvangers tijdens deze editie is het Kasteel Ter Ham in Steenokkerzeel. In samenwerking met de cultuurraad en de heemkring Ter Ham stelt de gemeente het kasteel Ter Ham open. De eerste deelname van heemkring Ter Ham aan Open Monumentendag was destijds in het kasteel en het speelde een belangrijke rol in de evolutie van de gemeente. Op het binnenplein zullen zich allerlei laat-middeleeuwse taferelen afspelen. En ook de laatste beruchte bewoner, keizerin Zita die in de jaren dertig in ballingschap was in het kasteel, zal niet ontbreken. Het kasteel bezichtigen kan enkel tijdens de rondleidingen die deskundig begeleid worden door gidsen van de heemkundig kring Ter Ham.

Open Monumentendag heeft ook aandacht voor de jongere erfgoedliefhebbers. Via het fotoproject Flash Back van Open Monumentendag Vlaanderen en het FotoMuseum Provincie Antwerpen gaat men op zoek naar jong talent dat zich laat inspireren door monumenten. Jongeren tussen 12 en 18 jaar kunnen tot 4 november foto’s insturen via de website van Open Monumentendag en zo een kans maken op een mooie prijs. Samen met AmuseeVous organiseert Open Monumtendag ook voor de derde keer Un(der)cover. Op 9 locaties krijgen jonge kunstenaars en creatievelingen de kans om hun interpretatie van een open monument te geven.

Open Monumentendag Vlaanderen wordt gecoördineerd door Herita vzw. Het is een initiatief van de Vlaamse Overheid (agentschap onroerend erfgoed, de Vlaamse provincies en gemeenten) in samenwerking met één, cobra.be, Radio 2, De Standaard, Maredsous en Kinepolis.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.