Open Monumentendag 2014

Op zondag 14 september viert Vlaanderen de 26ste editie van Open Monumentendag. Met als invalshoek ‘Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst’ stelt Open Monumentendag het erfgoed zelf in de schijnwerpers.

De 165 deelnemende steden en gemeenten zetten samen de deuren open van ongeveer 450 monumenten en organiseren samen 370 activiteiten. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in voorbeeldige herbestemmingen, mooie restauraties, onbekend en onbemind erfgoed, archeologie van de bovenste plank… Kortom, alles waar erfgoed en de zorg ervoor vandaag de dag om draait. Open Monumentendag wil dit graag aan iedereen tonen en keert zo terug naar de basis: het draagvlak voor erfgoed bij publiek en overheid vergroten.

Ook de jongste bezoekers worden niet vergeten. In het programma zitten heel wat activiteiten op maat van kinderen en gezinnen. Alle opengestelde monumenten en activiteiten zijn gratis. Voor een bezoek aan bepaalde monumenten of deelname aan bepaalde activiteiten moet gereserveerd worden. Alle info hierover kan je in het programma vinden op www.openmonumenten.be.

Open Monumentendag heeft ook aandacht voor de jongere erfgoedliefhebbers. Via het fotoproject Flash Back van Herita en het FoMu Provincie Antwerpen  gaat men op zoek naar originele beelden van monumenten en landschappen.  Jongeren kunnen tot 4 november foto’s insturen via de website van Open Monumentendag en zo een kans maken op een mooie prijs. Samen met AmuseeVous organiseert Open Monumentendag ook Un(der)cover. Tien jonge kunstenaars laten zich inspireren door één van de opengestelde monumenten. De kunstwerken worden ter plekke getoond tijdens Open Monumentendag en krijgen ook een ereplaats op de sites van Open Monumentendag en AmuseeVous.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.