Op het lijf geschreven: Tijd-Schrift over lichaam en erfgoed

De talloze bezoekers van Körperwelten, de duizenden enthousiaste toeschouwers in voetbalstadia en de wachtzalen vol zieken bewijzen het: het lichaam fascineert, wekt bewondering en frustreert. Maar bovenal heeft het lichaam ook een geschiedenis.

Die geschiedenis ontdek je in het nieuwe nummer van Tijd-Schrift. Heemkunde en lokaal-erfgoedpraktijk in Vlaanderen, het tijdschrift van Heemkunde Vlaanderen. Het dertiende nummer van Tijd-Schrift, dat eind december verschijnt, staat immers helemaal in het teken van het thema ‘lichaam’, een grotendeels onontgonnen onderzoeksterrein voor lokale historici.

In dit nieuwe themanummer behandelen verschillende auteurs de uiteenlopende gedaantes van het lichaam en de respons die ze losweken. De auteurs hebben het over dode lichamen en de stukjes daarvan, zieke lichamen (op zoek naar genezing) en bewegende lichamen (sport en dans).

Meer informatie over Tijd-Schrift vind je op www.tijd-schrift.be. Nog geen abonnee of abonnement vernieuwen? Neem dan hier een kijkje!

Inhoudstafel

  • Tine Van Osselaer, Op het lijf geschreven: lichaam en erfgoed
  • Frederik Van den Abeele, ‘Ende Subitelijck was sij genesen!’ Het miraculeuze lichaam: bron van competitie en samenwerking in het zeventiende-eeuwse bisdom Antwerpen
  • Veronique Deblon, Verzamelde lichamen. De betekenis van anatomie in de negentiende eeuw
  • Marijke De Sadeleer, ‘Druk uw handen op mijn zieke ledematen’. Een lichamelijke benadering van het magnetisme in het negentiende-eeuwse België
  • Bregt Brosens, Sport in beweging. Wisselende visies op sport en lichaam
  • Staf Vos, Verleiding of verheffing? Betekenisgeving aan dansende lichamen tot 1940
Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Tijd-Schrift.