Ook warme overdracht provinciale bevoegdheden voor kleinere spelers

In het kader van het transitiereglement voor de overdracht van de provinciale bevoegdheden, heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz onlangs beslist om subsidies toe te kennen aan 132 culturele projecten van bovenlokaal belang. In totaal gaat het om 1.678.801 euro.

Het transitiereglement is een van de overgangsmaatregelen van de afslanking van de provincies voor de bevoegdheid cultuur. Eerder had de minister ook al een regeling getroffen voor de structurele provinciale subsidies die vanuit de provincies worden overgedragen. Deze structurele subsidies betaalt de Vlaamse overheid voor 2018 en 2019 verder uit. In 2020 komt er een nieuw decreet waar organisaties voor structurele én projectsubsidies kunnen op intekenen.

Overzicht verdeling

Het grootste deel van de projecten is gesitueerd in de Kunstensector: 32 procent, gevolgd door de Amateurkunstensector: 17,5 procent. Daarnaast bevindt een grote groep projecten zich binnen de Cultureel-Erfgoedsector: 12 procent, het Lokaal Cultuurbeleid: 11,5 procent, het Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk: 11,5 procent en tot slot de circussector: 4,5 procent.

De meeste projecten komen uit de provincie Antwerpen: 31 procent en Oost-Vlaanderen: 26 procent, gevolgd door Vlaams-Brabant: 14 procent, West-Vlaanderen: 13 procent, Limburg: 12 procent en Brussel: 4 procent. Kijken we naar de spreiding van de toegekende bedragen dan blijven deze verhoudingen grotendeels gelijk.

Culturele projecten met bovenlokale uitstraling kunnen binnen het transitiereglement nog 3 keer subsidies aanvragen. De volgende indiendatum is 1 april 2018. De online aanvraagapplicatie Kiosk wordt momenteel aangepast en wordt midden januari opengesteld.

Overzichtstabel projecten transitiereglement algemeen overzicht eerste ronde

Bron: Departement CJM

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Beleid.