Online platform over België en zijn inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog

Belgium WWII is een nieuw online platform over België en zijn inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoewel het conflict al meer dan 70 jaar geleden is afgelopen, blijft het onderwerp beroeren. Collaboratie en repressie zorgen nog altijd voor hevig debat in controverse in de maatschappij.

De website is een initiatief van CegeSoma (Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij) en wil kwaliteitsvolle, wetenschappelijke informatie beschikbaar maken voor het grote publiek.  Het platform focust op twee thema’s, ten eerste collaboratie en repressie en ten tweede justitie in oorlogstijd. Zo wordt het mogelijk om de historische achtergrond van deze gevoelige onderwerpen te bestuderen, waar dit omwille van het hevige maatschappelijk debat elders niet altijd mogelijk is. Later zal het platform ook andere thema’s aanbieden zoals het verzet, het dagelijks leven, de vervolgingen en de herinneringskwesties. Belgium WWII biedt deze informatie aan via digitale tools. Er worden archiefvideo’s en -foto’s getoond, maar ook interviews met specialisten en visuele media zoals interactieve grafieken.

Vier toegangen tot de Tweede Wereldoorlog

Het platform bestaat uit vier toegangspoorten tot de Tweede Wereldoorlog. Ten eerste ‘België in oorlog’, een interactieve encyclopedie. Vier grote categorieën komen hier aan bod: artikels, plaatsen, persoonlijkheden, gebeurtenissen. Hierin worden telkens significante lemma’s belicht over alle onderwerpen in het kader van de Tweede Wereldoorlog. Ten tweede biedt ‘Vijf essentiële vragen’ een eenvoudige toegang tot de twee onderwerpen via animatiefilms en interviews met experten. In het onderdeel ‘Oorlogsportretten’ worden de levensverhalen verteld van individuen die het conflict meemaakten. ‘In het hart van bezet België’ tenslotte biedt virtuele tentoonstellingen over bezet België.

Lokale herdenkingen Tweede Wereldoorlog

In 2020 is het einde van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden. Talloze verenigingen willen naar aanleiding van deze verjaardag hun lokale geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenken en in de kijker zetten. Zo worden er boeken gepubliceerd, tentoonstellingen georganiseerd, herdenkingsmomenten georganiseerd, of nieuwe informatie beschikbaar gemaakt.

Belgium WWII biedt in deze context de ideale ondersteuning voor deze projecten. De teksten op de website zijn geschreven door specialisten met veel kennis ter zake, maar in een directe en toegankelijke stijl voor een gevarieerd doelpubliek. Ook heemkundigen kunnen aan de slag gaan met dit platform. Belgium WWII kan op twee wijzen verdienstig zijn voor lokale geschiedenis:  het aanbod van wetenschappelijke informatie over lokale gebeurtenissen, maar het kan ook fungeren als algemene achtergrondinformatie over de context waarbinnen een lokaal verhaal zich afspeelt. Zo kan men onmogelijk schrijven over de lokale repressie zonder het achterliggende juridisch kader te bestuderen.

Heemkunde Vlaanderen biedt tevens professionele ondersteuning aan bij de organisatie van deze projecten. Voor meer informatie, contacteer consulenten@heemkunde-vlaanderen.be.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Websites.