Materiaal nodig?

Zuurvrij materiaal

Archiefstukken vertellen iets over het verleden en worden bewaard voor de toekomst. Tenminste, als ze vandaag goed beheerd en verzorgd worden. Om het onderhoud gemakkelijker te maken, bestaat er een brede waaier aan zuurvrije materialen, te koop in gespecialiseerde zaken. Je vindt er de beste dingen, van Japans reparatiepapier tot oorkonde-enveloppen. Natuurlijk zijn dit niet de meestgebruikte items op de lijst. Met zuurvrije mappen, papier en dozen kom je al een heel eind.

Meer info

Opnametoestelletjes

Sinds kort heeft Heemkunde Vlaanderen twee goede opnametoestelletjes (Tascam DR-1 en DR-07) om uit te lenen. Ze kunnen door lokale erfgoedverenigingen gebruikt worden voor het opnemen van verhalen, mondelinge getuigenissen, voordrachten die je wil bewaren in het archief… kortom voor het gesproken woord dat bewaard moet worden voor de toekomst.

Meer info

Audiocassettes digitaliseren

Sinds kort beschikt Heemkunde Vlaanderen over een toestel dat audiocassettes kan digitaliseren (ION Tape Express). Lokale erfgoedverenigingen kunnen dit toestel ontlenen bij Heemkunde Vlaanderen en zo waardevolle audio-fragmenten op een correcte manier bewaren en ontsluiten voor de toekomst.

Meer info

Print Friendly, PDF & Email