Ondersteuning voor jeugdbewegingen en erfgoed

Sinds kort bundelt Heemkunde Vlaanderen de krachten met de nationale jeugdbewegingen om lokale jeugdverenigingen te helpen hun geschiedenis te (her)ontdekken en hun erfgoed correct te beheren en ontsluiten. Nergens ter wereld zijn jeugdbewegingen zo populair als in Vlaanderen. Ze hebben een belangrijk erfgoed opgebouwd.

In bijna elke Vlaamse gemeente is (was) wel een of andere jeugdbeweging actief. Net daarom zijn jeugdbewegingen een fantastische bron voor lokale geschiedenis en volwaardig cultureel erfgoed. Het is dus de moeite waard alle zaken rond jeugdbewegingen zoals liederen, muziek, rituelen, tradities, spelen, verhalen, speelterreinen, kapelletjes, … te verzamelen, te bewaren, te registreren, te valoriseren, te bestuderen en te ontsluiten.

Ben je op onderzoek naar de geschiedenis van je lokale jeugdgroep? Wil jullie jeugdbeweging een jubileum organiseren en weet je niet hoe er aan te beginnen? Wil je graag een archief aanleggen zodat de volgende generatie jullie verwezenlijkingen nog kent? Meer informatie vind je op onze website onder ‘Ondersteuning/Jeugdbewegingen en erfgoed’ of via deze link.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Ondersteuning.