Nieuws van de Groote Oorlog: 360.000 krantenpagina’s online

Via de website www.nieuwsvandegrooteoorlog.be zijn begin deze maand meer dan 360.000 pagina’s Belgisch persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog toegankelijk gemaakt. Dat maakt het een van de grootste databanken ter wereld met kranten uit 1914-1918. Twee jaar lang werkte het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) met de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en dertien cultureel-erfgoedorganisaties aan het inventariseren, digitaliseren en online brengen van honderdduizenden krantenpagina’s uit de Eerste Wereldoorlog.

Naar aanleiding van de herdenking van honderd jaar Groote Oorlog is er een hernieuwde belangstelling voor pers uit de Eerste Wereldoorlog. Deze nieuwsbladen vormen immers een belangrijke bron voor de geschiedenis van het leven in België tijdens de oorlogsjaren. Publicaties uit deze periode zijn bedreigd erfgoed. Via digitalisering blijft de kostbare inhoud van deze documenten duurzaam bewaard voor de toekomst.

‘Al te vaak beperkt heemkundig onderzoek zich tot de archieven van de overheidsadministratie, waardoor de belevenissen van de mensen te weinig aan bod komen en het verhaal te eenzijdig is’, zegt Hendrik Vandeginste, die het project vanuit Heemkunde Vlaanderen opvolgde. ‘Nu krijgen heemkundigen er heel wat bijkomende invalshoeken op het dagelijkse leven van mensen bij. Ongetwijfeld zal dit leiden tot een onverwachte verrijking voor ons lokale, nationale en mondiale verleden.’

Nieuws van de Groote Oorlog stelt de informatie uit deze kwetsbare nieuwsbladen veilig voor toekomstige generaties en zet het digitale erfgoed van de Eerste Wereldoorlog internationaal op de kaart. Dankzij een projectsubsidie van Vlaams minister-president Geert Bourgeois is de website niet alleen doorzoekbaar in het Nederlands, maar ook in het Engels, Frans en Duits.

Meer informatie vind je via deze link of op www.nieuwsvandegrooteoorlog.be.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Websites.