Nieuwe erkenningen Vlaamse inventaris immaterieel erfgoed

Vlaams minister Joke Schauvliege heeft zeven nieuwe elementen opgenomen in de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed: de Zevenjaarlijkse Kroningsfeesten van Tongeren, de Last Post plechtigheid in Ieper, het Hanenzetten in Vlaanderen, de Belgische biercultuur, de Vlaamse beiaardcultuur, kant maken in Vlaanderen en de 25-jaarlijkse ommegang van de Hegge. De opname in de inventaris betekent een erkenning van de jarenlange, vaak vrijwillige, inzet van de erfgoedgemeenschap.

  • De Zevenjaarlijkse Kroningsfeesten in Tongeren bestaan uit een processie en een historische stoet ter herinnering aan de kroning van het Mariabeeld, toegestaan in 1889 door paus Leo XIII. Het Genadebeeld dateert van 1479 en wordt in de processie meegedragen. De recentste editie, in 2009, werd door duizenden mensen bijgewoond.
  • De Last Post-plechtigheid startte in 1927 met de inhuldiging van de Menenpoort in Ieper. De Last Post is een muziekstuk voor bugels dat in het Britse leger werd geblazen om de dag af te sluiten. Op 1 juli 1928 startte de dagelijkse ceremonie in Ieper ter herinnering aan alle in WO I gesneuvelde soldaten van de Commonwealth. Tienduizenden toeschouwers uit binnen- en buitenland waren al getuige van de ceremonie.
  • De Hanenzetting of hanenkraaiing is een volkssport die in Oost- en West-Vlaanderen beoefend wordt. Op zondagvoormiddag komen de liefhebbers met hun hanenbak naar de zetting waar de haan gedurende 1 uur op een rustige plaats kan kraaien. Keurders doen de ronde om te zien of de hanen goed kraaien. Voor elke goede kraai wordt een streepje op een lat gezet. De haan met de meeste kraaien wint.
  • Van oudsher is België bekend voor zijn grote verscheidenheid en kwaliteit aan bieren. Die uitzonderlijke biercultuur is te danken aan voornamelijk klimatologische en geografische kenmerken. Door het milde zeeklimaat was graanbouw voldoende aanwezig en er werd voornamelijk in huiselijke kring gebrouwen. In de Middeleeuwen ging het bierbrouwen over naar de gilden in de steden en naar de abdijen op het platteland. Waterkwaliteit, omgeving, microklimaat en variaties in grondstoffen bepaalden de kwaliteit en smaken van de toenmalige brouwsels. De industriële revolutie gooide het bierlandschap grondig door elkaar. Industriële brouwerijen ontstonden maar er is een uitgebreide variatie aan bieren gebleven. Kleine ambachtelijke brouwerijen van streekbieren worden talrijker en zijn een goed exportproduct naar o.m. de VS.
  • “Dan mocht de beiaard spelen…” zong Peter Benoît in 1877. De beiaardkunst is als muzikale traditie diepgeworteld in Vlaanderen. Ze is 500 jaar geleden ontstaan toen men begon te musiceren op torenklokken door middel van stokkenklavieren. De oudste vermelding dateert van 1510. In de 17de eeuw was de beiaardcultuur op haar hoogtepunt. Vlaamse beiaardiers blijven befaamd tot ver over de grenzen.
  • Het vervaardigen van kantwerk heeft als kunstambacht een eeuwenlange evolutie doorgemaakt. Vanaf de 16de eeuw verspreidde de kantproductie en de kennis ervan zich vanuit Vlaanderen over Europa en de wereld. In de 17de eeuw sprak men hoofdzakelijk over ‘Vlaanderse’ kant. Vanaf de 18de eeuw ontstond een toenemende specialisatie met de opkomst van diverse kantgenres. De types werden genoemd naar de stad waar ze het meest geproduceerd werden. Intussen worden ook minder klassieke patronen gebruikt en worden zelfs echte kunstwerken gemaakt met een eigentijds karakter. Tot op vandaag beoefenen veel Vlamingen dit kunstambacht, in vereniging en individueel.
  • De 25-jaarlijkse ommegang van de Hegge in Poederlee (Lille) gaat terug op een legende over de diefstal van een kelk en ciborie met gewijde hosties. Eerst bleken de hosties onvindbaar, tot ze plots na zeven dagen en zeven nachten voor een konijnenhol lagen. Het wonder was geboren. Sinds de 18de eeuw vonden speciale vieringen plaats. In 2012 is het de 600ste verjaardag van het Heggewonder. De jongste keer, in 1987, beeldden 936 deelnemers de historie van de Hegge uit voor bijna 20.000 toeschouwers. De Heggekapel en het verhaal van de Hegge inspireren nog altijd schilders en auteurs.

Meer info: Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed

Foto: www.hegge2012.be

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Beleid.