4 nieuwe erfgoedbanken

Vorige week zagen vier nieuwe online erfgoedbanken het daglicht. Vier erfgoedcellen – Erfgoedcel Meetjesland, Erfgoedcel Waasland, Erfgoedcel Noorderkempen en Kempens Karakter – werkten hiervoor samen aan een nieuw systeem. Het resultaat zijn vier aparte websites, die elk volgens een gelijkaardige structuur zijn opgebouwd. In de erfgoedbanken worden foto’s, documenten, geluidsfragmenten, filmpjes, archiefstukken… aan het grote publiek getoond. De nadruk bij deze nieuwe erfgoedbanken ligt – in tegenstelling tot vroeger – veel meer op de interactie met de gebruikers.

Je vindt de nieuwe erfgoedbanken op

“Dat erfgoed bewaard moet worden is maar één deel van het verhaal. We moeten het ook ontsluiten, uitdragen, communiceren, delen en verspreiden…” zei minister van Cultuur Joke Schauvliege tijdens de lancering. Ze feliciteerde de erfgoedcellen voor de goede samenwerking, zowel onderling als met de lokale actoren, waaronder ook heel wat heemkundige kringen.

“Elke regio zal beschikt nu over een eigen toegangsportaal en collectiebeheer, terwijl de structuur van de banken identiek is. Zo zijn jullie herkenbaar zonder de eigen identiteit te verliezen. Jullie bewijzen dat er nog tussenniveaus zijn die een eigen dynamiek kunnen ontwikkelen. Wat van onderuit opborrelt, kun je niet tegenhouden, integendeel je moet het stimuleren.”

Het gebruik van standaarden is volgens de minister ook een belangrijk punt: “Uitwisselbaarheid, compatibiliteit, overdracht…: het staat of valt met de digitale standaarden. Zijn die moeilijk te implementeren of te gesloten, verliezen we alle voordelen van de digitalisering.”

De Vlaamse overheid geeft volgens de minister het goede voorbeeld en blijft de digitalisering stimuleren. Vlaamse instellingen investeren momenteel ongeveer 3 procent van hun jaarlijks werkingsbudget in digitalisering, tegenover 1,1 procent in de Europese Unie. Van de Vlaamse instellingen heeft ook 36 procent al een digitaliseringplan opgemaakt. Dat is iets meer dan het EU-gemiddelde (33 procent). Voor archieven en musea liggen de cijfers zelfs nóg hoger.”

Lees de volledige toespraak van de minister (pdf).

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Websites.