Negentiende-eeuwse Brugse bevolkingsregisters online

Op www.archiefbankbrugge.be kan iedereen gratis bijna 400.000 geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten van de Burgelijke Stand voor de periode 1796-1915 online doorzoeken en raadplegen. Sinds deze maand is dit aanbod uitgebreid met een nieuwe bron: de bevolkingsregisters voor de periode 1846-1866. Het bestand is goed voor 137 registers en 22.519 folio’s.

In de bevolkingsregisters wordt de informatie per gezin of huishouden voor een bepaalde periode bijgehouden. Je kan er bijvoorbeeld nagaan op welke adressen je voorouders woonden, wanneer ze in Brugge kwamen wonen of wanneer ze Brugge verlieten en naar waar ze verhuisden.

Het gaat om een primeur in België. De Brugse Archiefbank bestaat sinds 2013 en is de eerste stad in België die negentiende-eeuwse bevolkingsregisters online aanbiedt. Alle namen die voorkomen in de registers zijn ingevoerd in een gegevensbestand dankzij de inzet van vrijwilligers. Er kan ook gezocht worden op straatnaam en huisnummer.

Om de databank te raadplegen moet je wel eerst registreren. Meer informatie vind je op www.archiefbankbrugge.be.

Bladwijzer

Een historische tekst schrijven op basis van bevolkingsregisters? Dan kan je inspiratie opdoen in het vorige nummer van Bladwijzer. Daarin verscheen een artikel over bevolkingsregisters als bron voor je historisch artikel over de kasteelbewoners van je gemeente.

 

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Websites.