Nacht van de Geschiedenis

Op dinsdag 23 maart 2010 organiseert het Davidsfonds de (achtste) Nacht van de Geschiedenis. De Nacht van de Geschiedenis wil één keer per jaar op één avond alle krachten bundelen om het ruime publiek te laten kennismaken met het gevarieerde aanbod. “Geschiedenis is niet saai”, is de boodschap. Een sterke, wetenschappelijk verantwoorde inhoud wordt ook op een boeiende en verfrissende manier gepresenteerd. Debatten, nocturnes, evocaties, nocturnes met fakkellicht en muziek zorgen ervoor dat niet alleen de titel van deze avond prikkelend is.

Het thema voor de Nacht van de Geschiedenis 2010 lijkt op het eerste zicht een beetje luguber: de dood. Het is echter een thema dat heel wat invalshoeken biedt. Begrafenisrituelen bijvoorbeeld. Van grafvelden en grafstenen tot grafgiften en relieken in de kerk. Er zijn heel wat verschillen in de manier waarop mensen door de eeuwen heen hun doden begroeven. Maar ook de geschiedenis van gewelddadige bendes die sporen van plunderingen, roven en moorden nalieten, passen binnen het thema. Van de Vikingen tot de Bende van Nijvel. Of waarom geen aandacht besteden aan moordwapens? Bijlen, zwaarden, geweren… Worden ze als bewijsstukken bij rechtszaken vandaag nog altijd bewaard zoals vroeger in de zogenaamde proceszakjes? Politieke moorden, (on)opgeloste moorden, massamoorden… Misschien speelde er zich ook in jouw gemeente wel een dergelijk drama af.

Heemkundige kringen kunnen, samen met een lokale Davidsfonds-afdeling, een activiteit organiseren in het kader van de Nacht van de Geschiedenis. Voorstellen voor activiteiten moeten ingediend worden vóór vrijdag 20 november 2009.

Geïnteresseerd? Je vindt meer informatie in deze bijlage (.doc).

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.