Nacht van de geschiedenis in teken van Eerste Wereldoorlog

Op dinsdag 25 maart vindt de twaalfde Nacht van de Geschiedenis van het Davidsfonds plaats, een van de grootste jaarlijkse geschiedenisevenementen van Vlaanderen. Dit jaar is het thema ‘Dagelijks leven in de Eerste Wereldoorlog’. Op meer dan 200 plaatsen in Vlaanderen kunnen geschiedenisliefhebbers kennismaken met verschillende activiteiten.

De Eerste Wereldoorlog wordt al te vaak verengd tot het IJzerfront, maar liet in ieder dorp of gehucht wel zijn sporen na. Het dagelijks leven stond in die periode ook niet stil. Net dat vergeten stukje geschiedenis wil deze editie graag belichten. Hoe overleefden gewone mensen en hoe verdienden ze hun boterham? Of hoe verliep bijvoorbeeld de inkwartiering van Duitse soldaten?

Bekijk hier het volledige programma van deze editie van de Nacht van de Geschiedenis.

Eerder deze week raakte ook de genomineerden van de Davidsfonds Geschiedenisprijs 2014 bekend. De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt op 23 maart. Die prijs wordt uitgereikt aan de persoon die er het afgelopen jaar het best in geslaagd is om geschiedenis op een toegankelijke en originele manier naar een breed publiek in Vlaanderen te brengen.

De genomineerden van de derde editie zijn:

• Piet Chielens, coördinator en vernieuwer van het In Flanders Fields Museum in Ieper.
• Sophie De Schaepdrijver, historica en schrijfster van De Groote Oorlog. Het Koninkrijk België tijdens de Eerste Wereldoorlog.
• Arnout Hauben, reportage- en documentairemaker die voor zijn reeks Ten Oorlog een voettocht langs de Europese frontlijn maakte.
• Stefan Hertmans schreef het boek Oorlog en terpentijn, gebaseerd op oude geschriften van zijn grootvader. Hij is met dit boek ook genomineerd voor de Gouden Boekenuil 2014.
• Giselle Nath, historica, publiceerde Brood willen we hebben, dat een blik biedt op de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in België.
• Liesbet Nys schreef als historica het boek Vooruit Gent, naar aanleiding van 100 jaar Vooruit.

De Nacht van de Geschiedenis 2014 is een initiatief van Davidsfonds Evenementen in samenwerking met De StandaardRadio 2Heemkunde VlaanderenFARO. Steunpunt voor cultureel erfgoedEosMemo en OMER.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.