Mysterieus Masy

Tijdens Erfgoeddag werd in Houthalen de publicatie ‘Mysterieus Masy’ voorgesteld. De publicatie brengt in verschillende bijdragen het verhaal van de Waalse mijningenieur Théodore Masy (1840-1935), die meer dan een eeuw geleden een stukje van de Limburgse Kempen omtoverde tot een spraakmakend domein. Naast de gebouwen, de landbouwactiviteiten en de aanplantingen die hij er startte, zijn ook de verhalen die over de man verteld werden, een stukje bijzonder cultureel erfgoed geworden. Het boek vormt het orgelpunt van een project met veel partners, waaronder ook de plaatselijke heemkringen: De Klonkviool (Houthalen-Helchteren) en De Reengenoten (Meeuwen-Gruitrode).

In de 19de eeuw kocht de schatrijke mijningenieur Théodore Masy meer dan 300 ha gronden op de zogenaamde Gekkenberg, op de grens van Houthalen-Helchteren en Meeuwen-Gruitrode. De naam van het domein werd door zijn nieuwe eigenaar al gauw herdoopt tot ‘Eikenberg’. Masy bouwde er zijn droomkasteel, waarbij kosten noch moeite gespaard werden om alle comfort en luxe te voorzien. Zo werd er bijvoorbeeld een ‘salon japonais’ ingericht, waarvan het meubilair rechtstreeks uit Japan werd geïmporteerd. Ook nieuwe technieken vonden hun onderdak in het kasteel: in dit 19e-eewse bouwsel beschikte de heer Masy over een lift!

Rond het kasteel kwam een bijzonder park, waar zeldzame en exotische boomsoorten een plek kregen. In serres op het domein kweekte Masy exotische orchideeën en als amateursterrenkundige liet hij een groot observatorium installeren. Dertig jaar lang probeerde Masy bovendien de woeste gronden in de nabije omgeving van zijn kasteel om te vormen tot vruchtbaar akkerland, waar hij door intensieve verbouwing in slaagde.

Na de dood van Théodore Masy begon echter de langzame aftakeling van wat ooit een klein paradijs was. Maar het domein Masy leeft nog steeds verder in de verhalen van mensen. Rik Thomas voerde de voorbije jaren een onderzoek naar de sporen van Masy. Zijn resultaten zullen verschenen nu in de publicatie over ‘Mysterieus Masy’. Aan het project werd verder meegewerkt door het Belgische leger, het Agentschap Natuur en Bos, de gemeentes Houthalen-Helchteren en Meeuwen-Gruitrode en de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed.

Meer info: Erfgoedcel Mijn-Erfgoed

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Publicaties.