Muzikaal erfgoed in Vlaanderen

Deze maand lanceerde Resonant haar nieuwe portaalsite rond muzikaal erfgoed in Vlaanderen: www.muzikaalerfgoed.be.

Het wereldwijde web biedt alsmaar meer informatie en diensten aan, ook op het vlak van het muzikaal erfgoed. Dit resulteert soms in een doolhof van websites en informatie, zodat we vaak op zoekmachines vertrouwen, die de relevantie in onze plaats bepalen. Om wat licht te brengen in deze donkere digitale wirwar geeft Resonant je vanaf nu op www.muzikaalerfgoed.be een ingang naar de wereld van het muzikaal erfgoed in Vlaanderen. Er wordt echter nooit dubbel werk gedaan: de voornaamste functie van de site is doorverwijzen naar de instanties die de informatie verstrekken.

Op de portaalsite vind je dan ook een gestructureerde sectie met links naar allerlei relevante websites. Je kan zelf, aan de hand van je eigen voorkeuren lijsten van links samenstellen of specifiek zoeken. Hierdoor krijgt u een mooi beeld van het muzikale erfgoedveld in Vlaanderen maar u vindt tevens tal van websites uit Nederland en de rest van Europa, waaronder catalogi, beeldbanken, componistenverenigingen, tentoonstellingen en meer. De zoekfunctie brengt je waar je moet zijn. Het brede, in erfgoed geïnteresseerde publiek krijgt er naar keuze een kort of uitgebreid zicht op wat muzikaal erfgoed kan inhouden. Je komt er ook alles te weten over de Vlaamse muzikale topstukken en de problematiek hieromtrent.

Studenten en docenten vinden er mogelijke paperonderwerpen rond muzikaal erfgoed in Vlaanderen. Onderzoekers kunnen dan weer terecht voor een lijst van databanken in binnen- en buitenland. Ook de nieuwssectie informeert over gebeurtenissen en activiteiten rond muzikaal erfgoed, gekoppeld aan een tweemaandelijkse nieuwsbrief die je inlicht over de meest recente ontwikkelingen. Uiteraard kon er op een portaalsite rond muzikaal erfgoed ook geen klinkende muziek ontbreken.

In 2010 breidt de site nog verder uit met links over muzikaal erfgoed in het buitenland en enkele themapagina’s rond specifieke problematieken en soorten muzikaal erfgoed. Ook de luistervoorbeelden worden uitgebreid met andere genres en perioden.

www.muzikaalerfgoed.be

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Websites.