Molentje voor het MOT

Het Museum voor de Oudere Technieken (MOT) ontwikkelde samen met de gemeente Grimbergen een nieuwe blikvanger. Sinds kort staat op een rotonde in de buurt van afdeling Guldendal van het MOT een metalen molentje zachtjes te draaien. Het moet dienen als blikvanger en verwijzing naar het onderwerp van het museum.

Wind als energiebron

Het museum werkt rond technieken die gebruik maken van natuurlijke aandrijving.  Wind is al eeuwenlang zo een belangrijke natuurlijke energiebron. De metalen molentjes, die windturbines genoemd worden, dienen voor de aandrijving van waterpompen. Het exemplaar op de rotonde werd in de jaren zestig gebouwd door een Nederlandse firma.

Het molentje werkt nog perfect maar heeft geen directe gebruiksfunctie meer. ‘De molen draait wel maar drijft niets aan’, klinkt het bij het MOT. ‘Water oppompen op een rotonde heeft immers weinig zin en elektriciteit opwekken met deze molentjes lukt niet zo goed.’

De belangrijkste eigenschap van deze turbines is dat ze zichzelf in de richting van de wind zetten en zo onbemand bij veranderende windrichting kunnen draaien. Dat gebeurt dankzij een windvaan die haaks op de wieken staat. In tegenstelling tot de grote houten en stenen windmolens moeten ze dus niet door een molenaar bediend worden.

Nederlandse oorsprong

De turbine werd in de jaren zestig gebouwd door de firma Bosman in het Nederlandse Piershil. Na jaren dienst in de polder werd hij uit bedrijf genomen. Dan werd hij volledig gerestaureerd en opnieuw verzinkt.

Het Museum voor Oudere Technieken is een museum over alles wat (aan)gedreven wordt door water, wind en spieren. Je vindt er een unieke collectie handwerktuigen, machines en verschillende molens. Er zijn tentoonstellingen over de technische kant van het dagelijkse leven, zoals de was en plas of het gebruik van hout.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.