21.000 deelnemers voor tiende Nacht van de Geschiedenis

Gisteren namen meer dan meer dan 21.000 geschiedenisliefhebbers deel aan de tiende Nacht van de Geschiedenis. Dat is maar liefst ruim 2.500 meer dan vorig jaar en tegelijk het hoogste aantal ooit. Niet toevallig was het thema ‘Drank’. Op het programma stonden 245 historische activiteiten met flink wat degustaties. Speciaal voor het jubileum waren er ook enkele extra’s, zoals de eerste Davidsfonds Geschiedenisprijs en een exclusief Nacht van de Geschiedenis-bier.

Tijdens deze editie van De Nacht van de Geschiedenis programmeerden enkele duizenden Davidsfonds- en erfgoedvrijwilligers zo’n 245 historische activiteiten, vijftig meer dan vorig jaar. De organisatoren zorgden voor creatieve en verrassende geschiedenisactiviteiten rond het thema ‘Drank’, met op het menu onder meer whisky, bier, wijn, jenever en likeur. Maar ook niet-alcoholische dranken zoals water, melk, frisdrank, koffie en thee kwamen aan bod. De activiteiten van De Nacht van de Geschiedenis brachten de geschiedenis van de drankcultuur in Vlaanderen in beeld.

Roel Daenen wint Davidsfonds Geschiedenisprijs
Om te vieren dat De Nacht van de Geschiedenis tien lentes jong is, lanceert Davidsfonds Evenementen de gloednieuwe Davidsfonds Geschiedenisprijs. Die prijs wordt uitgereikt aan de persoon die zich het afgelopen jaar het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor de popularisering van geschiedenis. Uit een shortlist van negen kandidaten werd Roel Daenen, de coördinator van Erfgoeddag, verkozen tot eerste laureaat van de Davidsfonds Geschiedenisprijs. De jury omschreef hem als volgt: ‘De bescheiden coördinator en communicator van een van de grootste historische evenementen in Vlaanderen komt te weinig in beeld, maar verdient dat wel.’ Roel Daenen (°1974) studeerde geschiedenis aan de UGent en coördineert voor FARO de jaarlijkse Erfgoeddag. Hij schrijft ook voor tijdschriften als ZozoLala en Stripgids en is klassieke muziekredacteur van Brussel Deze Week/Agenda. Aan de Davidsfonds Geschiedenisprijs is een symbolisch bedrag van 2.012 euro verbonden, een bedrag dat elk jaar met een euro wordt vermeerderd.

Foto: whiskykenner Bob Minnekeer in Lovenjoel

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.