Meer dan 1,2 miljoen historische krantenpagina’s online via BelgicaPress

De Koninklijke Bibliotheek van België brengt in de loop van het jaar meer dan 1,2 miljoen historische krantenpagina’s online via het platform BelgicaPress. Momenteel zijn al zo’n 350.000 pagina’s beschikbaar. Rechtenvrije kranten uit de periode 1831 en 1918 kan je dus voortaan van thuis uit consulteren.

De Koninklijke Bibliotheek is al sinds 2006 bezig met de grootschalige digitalisering van haar krantenverzamelingen. In totaal werden al meer dan 4 miljoen krantenpagina’s gedigitaliseerd uit een honderdtal dagbladen uit de periode 1831-1850. Deze kranten kunnen al geruime tijd binnen de muren van de bibliotheek worden geraadpleegd, maar door het nieuwe platform kan dat nu gedeeltelijk ook van thuis uit. Dankzij de toepassing van OCR is het bovendien mogelijk om op woordniveau te doorzoeken.

Strikte wetgeving

De strikte Belgische auteurswetgeving laat niet toe de volledige gedigitaliseerde collectie online te zetten. Van de 4 miljoen gedigitaliseerde pagina’s kunnen er ongeveer 1,2 miljoen als rechtenvrij worden beschouwd. Het jaar 1918 wordt daarbij als grens genomen, naar analogie met wat andere instellingen en zelfs uitgevers eerder al deden. De kranten die na deze datum verschenen, kunnen enkel binnen de muren van de Koninklijke Bibliotheek worden geraadpleegd.

Raadpleeg hier BelgicaPress.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Websites.