Lokale wegen digitaal ontsloten

Het Algemeen Rijksarchief in Brussel bewaart heel wat kaarten van lokale (water)wegen uit de periode 1848-1939. De wegen doorliepen alle regio’s van ons land. Zo tonen ze hoe, zij het niet altijd op hetzelfde ogenblik, onze omgeving eruit zag.

Wegwijs geraken in deze hoop informatie is het niet altijd vanzelfsprekend. Recent plaatste men daarom de inhoudstafels online. Op die manier kan je vooraf aan een bezoek  aan het Rijksarchief je onderzoek voorbereiden. Het spreekt vanzelf dat je zo een grote tijdswinst kan boeken.

Hou wel rekening met volgende zaken:

–          De rooilijnkaarten van de ‘Dienst der Verwoeste Gewesten’ uit de periode na de Eerste Wereldoorlog worden ook digitaal aangeboden. De andere kaarten zijn dus in het Algemeen Rijksarchief in Brussel terug te vinden.

–          Voor een volledig begrip van de aangereikte informatie, is het nakijken van de inventaris handig. Zo vind je er terug wat het wettelijk en organisatorisch kader is waarin deze bronnen ontstonden of waar je nog informatie over het onderwerp kan vinden. Een belangrijk instrument dus om de waarde van de gegevens beter te begrijpen.

–          De consultatie van de beelden is gratis. Een voorafgaande registratie is vereist om toegang te krijgen. Wie al eerder de beelden van de parochieregisters en burgerlijke stand bekeek, is hier al mee vertrouwd en kan dezelfde login en paswoord gebruiken.

Graag vernemen we welke ervaringen je had in de ontdekking van deze bronnen. In elk geval veel plezier!

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.