Lokaal erfgoed te gast in ‘De Groote Oorlog voorbij : 1918 – 1928’ in het War Heritage Institute

Als afsluiter van de herdenking 100 jaar einde Eerste Wereldoorlog loopt sinds 21 september 2018 in het War Heritage Institute (WHI) de tentoonstelling ‘De Groote Oorlog voorbij : 1918 – 1928’, een gebeuren dat zij die ‘gebeten’ zijn door lokale geschiedenis en erfgoed ongetwijfeld aanspreekt.

Tentoonstelling

Na de Eerste Wereldoorlog ondergaat België – net zoals de rest van de wereld – ingrijpende veranderingen. De samenleving worstelt op alle vlakken met ontwrichting. Tegelijkertijd herleeft ze. In zeven zalen evoceert het War Heritage Institute de verschillende grote thema’s waarmee de naoorlogse periode te kampen had. Het eindoffensief, de bevrijding, de periode kort na de oorlog, de geopolitieke omwentelingen, de economische heropbouw, het rouwproces en de herinnering, de socio-politieke en socio-culturele veranderingen. Als bezoeker leer je de evolutie van het Belgische leger op het einde van de Eerste Wereldoorlog kennen. Je volgt het eindoffensief op de voet en je maakt kennis met de soldaten die met de tijdens de oorlog opgelopen trauma’s hun leven moesten verderzetten. Je ziet hoe de ‘dolle jaren 20’ het dagelijkse leven grondig verandert.

Lokaal erfgoed uit heel Vlaanderen

Het War Heritage Institute heeft voor deze tentoonstelling eveneens geput uit het lokale erfgoed. Er is nauw samengewerkt met lokale erfgoedorganisaties, -verenigingen en verzamelaars. Onder meer de torenbol van de Sint-Niklaaskerk van Diksmuide, de maquette van de Ohio-brug uit Eine, een Sneeuwwitje – een zeldzaam verkoold boek van de afgebrande universiteitsbibliotheek uit Leuven, speelgoed uit Mechelen, een Amerikaanse tractor uit Meeuwen loodsen je door de periode 1918 – 1928. De liefhebber zal zeker met fierheid ‘zijn of haar’ lokaal erfgoed kunnen aanschouwen.

Waar: War Heritage Institute – site Koninklijk Legermuseum – Jubelpark 3 – 1000 Brussel

Wanneer: 21/9/2018 – 22/9/2019

Info: www.warheritage14-18.be – info@warheritage.be

Lijst met lokaal erfgoed uit Vlaanderen in de tentoonstelling ‘De Groote Oorlog voorbij: 1918 – 1928’

Deze lijst geeft één voorbeeld per provincie. Voor nog meer voorbeelden kan je contact opnemen met betty.delanoeye@warheritage.be

WEST-VLAANDEREN

Vanitas vanitatum et omnia vanitas est : Diksmuidse torenbol in tentoonstelling in het War Heritage Institute

De tentoonstelling ‘De Grote Oorlog voorbij: 1918-1928’ toont honderden collectiestukken, zowel uit de eigen collecties als uit partnerinstellingen en uit privéverzamelingen. Ook uit onze provincie zijn tal van stukken gekozen voor de tentoonstelling. Een van de vele West-Vlaamse blikvangers is de Diksmuidse torenbol. De torenbol, die tot de herfst van 1914 de toren van de Sint-Niklaaskerk van Diksmuide sierde, werd in september 1918 in het puin van Diksmuide teruggevonden. De vinder kraste een opmerkelijke boodschap in de torenbol: Vanitas vanitatum et omnia vanitas est. (IJdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid.) Met de vier jaar oorlog in het achterhoofd verwijst hij naar de zinloosheid en vergankelijkheid van het aardse leven én tevens dat van kerkgebouwen. Jarenlang bewaarde de vinder zijn subtiele aanklacht tegen de oorlog. Pas in 1980 komt de bol opnieuw in de kerk van Diksmuide terecht.

OOST-VLAANDEREN

Maquette van Ohio-brug verhuist tijdelijk naar tentoonstelling in Brussel

De tentoonstelling ‘De Grote Oorlog voorbij: 1918-1928’ toont honderden collectiestukken, zowel uit de eigen collecties als uit partnerinstellingen en uit privéverzamelingen. Ook uit onze provincie zijn tal van stukken gekozen voor de tentoonstelling. Een van de vele Oost-Vlaamse blikvangers is een maquette van de Ohio-brug. De maquette werd speciaal voor deze tentoonstelling ter beschikking gesteld door de Heemkundige Kring Westerring van Eine. De Ohio-brug werd gebouwd met Amerikaans geld in 1928 en moest het oversteken van de Schelde door de Amerikaanse troepen in november 1918 herdenken. De brug, met op elke hoek een standbeeld van een bizon, wordt in mei 19140 vernield en is sindsdien vervangen door een moderner exemplaar. Deze maquette toont de wederopbouw van België – het was overigens ’s lands eerste brug gebouwd in spanbeton. Maar ze illustreert tevens de buitenlandse hulp die nodig was om het land herop te bouwen.

VLAAMS-BRABANT

Sneeuwwitje in het War Heritage Institute: verkoold boek uit de Leuvense universiteitsbibliotheek in tentoonstelling in het War Heritage Institute

De tentoonstelling ‘De Grote Oorlog voorbij: 1918-1928’ toont honderden collectiestukken, zowel uit de eigen collecties als uit partnerinstellingen en uit privéverzamelingen. Ook uit onze provincie zijn tal van stukken gekozen voor de tentoonstelling. Een van blikvangers is een Sneeuwwitje afkomstig uit de Bijzonder Collecties van de Leuvense Universiteitsbibliotheek. Een van deze zeldzame verkoolde boeken die zijn teruggevonden tussen het puin van de afgebrande universiteitsbibliotheek verhuist tijdelijk naar de tentoonstelling in het Brusselse Jubelpark. Het boek symboliseert de vernieling van de bibliotheek, maar omdat het War Heritage Institute vooral de wederopbouw van het land wil belichten heeft de Universiteitsbibliotheek ook een boek in bruikleen gegeven dat de Amerikaanse steun aan de wederopbouw illustreert. Zo schenkt de Amerikaanse Susan Minns in het kader van de wederopbouw van de bibliotheek een aantal boeken. Een van haar boeken maakt onderdeel van de expo uit.

ANTWERPEN

Speelgoed uit de jaren ‘20: Mechelse Speelgoedmuseum in tentoonstelling in het War Heritage Institute

De tentoonstelling ‘De Grote Oorlog voorbij: 1918-1928’ toont honderden collectiestukken, zowel uit de eigen collecties als uit partnerinstellingen en uit privéverzamelingen. Ook uit onze provincie zijn tal van stukken gekozen voor de tentoonstelling. Een van blikvangers is een collectie afkomstig uit het Mechelse Speelgoedmuseum. Spelen en speelgoed is van alle tijden, dus kan speelgoed niet ontbreken in de overzichtstentoonstelling over de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. Maar liefst dertien stukken authentiek speelgoed uit Mechelen zijn te bezichtigen in het Jubelpark. Het zijn echte klassiekers zoals een teddybeer en een pop, maar ook een bouwdoos, een opwindbare auto, een speelgoednaaimachine en een minifornuisje. De stukken zijn tentoongesteld als ware het een winkelvitrine uit de jaren ’20.

LIMBURG

Limburgse verzamelaar helpt tentoonstelling in het War Heritage Institute met unieke tractor

De tentoonstelling ‘De Grote Oorlog voorbij: 1918-1928’ toont honderden collectiestukken, zowel uit de eigen collecties als uit partnerinstellingen en uit privéverzamelingen. Ook uit onze provincie zijn tal van stukken gekozen voor de tentoonstelling. Een van blikvangers is afkomstig uit Meeuwen in Limburg: een heuse Amerikaanse tractor uit 1930. Marc Geerkens verzamelt al sinds 1993 tractoren van allerlei slag. Dat het War Heritage Institute bij hem kwam aankloppen is dan ook geen toeval. Marc beschikt over een immense collectie en was snel bereid om een tractor uit te lenen voor deze tentoonstelling. Na de Eerste Wereldoorlog is er heel veel werk om de Belgische economie en dus ook de landbouw herop te starten. Heel wat landbouwareaal is vernield door de oorlog en moet hersteld worden. De voor de oorlog gestarte mechanisatie van de landbouw zet zich na 1918 verder door in het volledige productieproces. Het nivelleren van het omwoelde landschap gebeurt nog manueel, maar voor het bewerken van de akkers worden steeds krachtiger machines ingezet. Er wordt sneller gewerkt en er is minder nood aan mankracht. Hierdoor stijgt de productiviteit en dus het inkomen van de boer.

De tractor die in augustus al naar hartje Brussel werd gebracht, is een Hart Parr 18-36, gebouwd tussen 1926 en 1930, een perfect voorbeeld van deze mechanisatie. Het is een van de vele topstukken uit de tentoonstelling.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Heemkundig nieuws.