Lokaal erfgoed op maat van kinderen?!

Lessenreeksen erfgoededucatie in Waasmunster (29 maart, 5 en 12 april) en Kontich (21 en 28 april, 5 mei)

Deze cursus richt zich op lokale erfgoedmedewerkers om hen op een laagdrempelige manier in te leiden in erfgoededucatie voor de lagere scholen. Hoe maak je je lokale erfgoedcollectie aantrekkelijk voor de basisscholen? Waarmee moet je rekening houden bij het ontwikkelen van een uitdagend en aantrekkelijk aanbod voor kinderen uit de basisschool? Welke verschillende stadia in de ontwikkeling van een kind zijn hierbij belangrijk? Met welke didactische principes moet ik rekening houden? Hoe kan ik inspelen op wat de kinderen op school leren? Hoe leren kinderen in een erfgoedomgeving? Hoe ga je praktisch te werk? Hoe doen andere lokale erfgoedbeheerders dit? Tijdens drie cursusavonden word je ingewijd in deze materie. Je leert de theorie ook direct in de praktijk toe te passen.

De cursus is er voor iedereen die lokaal erfgoed verzamelt of bestudeert (heemkundige kringen, lokale musea, lokale archief- en documentatiecentra, particulieren met een erfgoedcollectie en individueel geïnteresseerden). Dit voorjaar zijn we te gast in Oost-Vlaanderen en Antwerpen. In het najaar 2011 wordt de cursus herhaald in de provincies Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.

Spreker: Sven De Martelaere, lector erfgoededucatie aan de Arteveldehogeschool

Inhoud

 • Cursus 1: Inleiding – De ontwikkeling van het kind en didactische principes

  In deze les bieden we je voldoende bagage aan zodat je een didactisch aanbod kunt ontwikkelen voor een doelgroep in het lager onderwijs. We geven je tips mee hoe je erin kunt slagen om je aanbod te laten beklijven bij kinderen.

 • Cursus 2: Het lager onderwijs met zijn structuren, leerplannen en eindtermen

  Na deze les weet je wat eindtermen en leerplannen zijn. Je krijgt tips om je educatief aanbod te laten aansluiten bij de beoogde leerplandoelen. We bekijken hoe je samen met een school je erfgoedschatten tot in de school kunt brengen.

 • Cursus 3: Het kind in de erfgoedomgeving

  Hoe bied je aan leerlingen een krachtige leeromgeving aan zodat ze vanuit hun natuurlijke exploratiedrang de wereld ontdekken? We staan in de sessie even stil bij de wijze waarop je klassen kunt ontvangen in je erfgoedorganisatie zodat je verhaal een blijvende meerwaarde biedt.

Locaties en data

 • Waasmunster (29 maart, 5 en 12 april):
  Basisschool Sint-Franciscus, Kerkstraat 10, 9250 Waasmunster
  i.s.m. Heemkundige Kring ’t Sireentje & Erfgoedcel Waasland
 • Kontich (21 en 28 april, 5 mei):
  Documentatiecentrum Deken J. Van Herck, Duivenstraat 22, 2550 Kontich
  i.s.m. Koninklijke Kring voor Heemkunde van Kontich

De cursussen starten om 19u (les 1) / 19u30 (les 2 en 3)

Inschrijven?

Inschrijven kan via onderstaand inschrijvingsformulier, door een e-mail te sturen naar Daphné Maes, of telefonisch op het nummer 015/20.51.74. Deelname kost 6 euro voor de volledige reeks of 3 euro per les. Het is aan te raden de volledige reeks te volgen omdat er voortgebouwd wordt op de vorige lessen. Inschrijven is verplicht. Bij het inschrijvingsgeld hoort cursusmateriaal en een drankje. Na bevestiging van je inschrijving mag je het bedrag overschrijven op 068-2218590-33 met als vermelding ‘Lessenreeks erfgoededucatie’.

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Vorming.