Lokaal erfgoed, basis of ballast?

Lokaal erfgoed staat sterk in de belangstelling. Het is het werkterrein van gemeentelijke erfgoedconvenanten en velen zijn er beroepsmatig of in hun vrije tijd mee bezig. Het fenomeen roept ook vragen op en verdient kritische reflectie. Klopt de boutade dat alle erfgoed lokaal is en dus de basis van alle erfgoedbenaderingen vormt? Of is lokaal erfgoed alleen interessant voor lokale gemeenschappen en niet geschikt voor academisch onderzoek, kortom ballast?

Het Liberaal Archief in Gent, dat zelf een rijke collectie lokaal erfgoed bezit, wil ter gelegenheid van de ingebruikneming van zijn nieuwe zaal het lokale erfgoed centraal stellen op een openingscolloquium. Beleidsmakers, historici en erfgoeddeskundigen zullen hun visie geven op de plaats van lokaal erfgoed in het gehele erfgoeddiscours en de academische benadering van lokaal erfgoed.

Programma:

* Vanaf 12 u.: onthaal, met mogelijkheid voor een broodjeslunch voor wie zich hiervoor aanmeldt
* 14-16 u.: Korte statements door Maria De Waele (STAM, Gent), Wim Lemmens (Liberaal Archief/VUB), Christophe Verbruggen (UGent), Gregory Vercauteren (FARO), Harry Vermeir (Heemkunde Vlaanderen) en Walter Ysebaert (VUB). Moderator: Iris Steen.
* 16 u.: Na-babbel en gelegenheidstentoonstelling met eigenzinnige selectie uit de collectie

Lokaal Erfgoed, basis of ballast? Vrijdag 16 april 2010 om 14 u, in de Blauwe Zaal van het Liberaal Archief (Kramersplein 23, 9000 Gent). Deelname is gratis. Inschrijven via deze link.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Studiedagen.