Limburg Feest

Tijdens de provinciale heemdag van Heemkunde Limburg op zaterdag 15 mei in Zolder werd ook de nieuwe publicatie ‘Limburg Feest’ voorgesteld. Maar liefst veertig geschied- en heemkundige kringen, hun provinciale koepel, de vier Limburgse erfgoedcellen en de provincie Limburg sloegen voor het project de handen in elkaar.

Van Lommel tot Rutten, van Heppeneert tot Oostham: Limburgers zijn feestvarkens. In elk dorp werden en worden memorabele feesten gevierd. Dikwijls zijn het festiviteiten van religieuze aard, maar evengoed kunnen ze ontstaan uit een bijzonder voorval, rond een bekend persoon, een verhaal of een legende. Soms gaat het om een heus dorpsfeest, waarbij stoeten doorheen de dorpskern trekken. Andere feesten hebben dan weer een intiemer karakter en voeren allerhande al dan niet historische taferelen op . Een greep uit dit feestelijke leven vind je in dit boek terug.

Feesten maken deel uit van het collectieve geheugen van een gemeenschap. Religieuze optochten, verjaardagen en jubilea, zomerfeesten, wedstrijden, jaarlijkse kermissen en nog veel meer feesten geven kleur aan het leven. Het leven van vroeger én van nu. Heel wat feesttradities zijn tientallen jaren oud, andere feesten vonden slechts één keer plaats. Affiches, kostuums, menukaarten, oude foto’s en filmpjes, maar ook de herinneringen aan het feestgedruis zelf worden gekoesterd en behoren daarom tot ons cultureel erfgoed. Dit erfgoed verdient het dan ook om op een verantwoorde en hedendaagse manier te worden behouden en gepresenteerd.

Omdat heemkundige kringen vaak dé experts bij uitstek zijn van de lokale geschiedenis, werden zij gevraagd een feest uit hun wijk, gemeente of omgeving te documenteren en beschrijven. Ze putten uit hun collectie, doorplozen de eigen archiefdocumenten, gingen op zoek naar foto’s, krantenartikels en verslagen. Zo werd een kleurrijke publicatie gerealiseerd over feesten in Limburg. Talloze bekende en minder bekende feesten van vroeger en vandaag worden in de uitgave gedocumenteerd en uitgebreid geïllustreerd. Het resultaat is een prachtig lees- en kijkboek, waarin een aangenaam aspect van het Limburgs erfgoed de aandacht krijgt die het verdient.

Het boek ‘Limburg Feest’ (215 blz., harde kaft) kost 25 euro. Bestellen kan via Raymond Lambie.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Publicaties.