LIBRARIUM

In de Koninklijke Bibliotheek van België, aan de Kunstberg in Brussel, opende vandaag een nieuw museum over de geschiedenis van het boek. LIBRARIUM is een permanente ontdekkingsruimte voor boek- en schriftculturen, die gratis te bezoeken is tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Het museum heeft niet alleen oog voor de geschiedenis van het boek in België; ook de verschillende schriftculturen uit Afrika, Azië, Europa… komen aan bod. Zo kan de bezoeker een groot aantal originele documenten ontdekken die afkomstig zijn uit de verschillende afdelingen van de Koninklijke Bibliotheek: een Egyptische papyrus die dateert van ± 1000 v.C., middeleeuwse handschriften, incunabelen, satirische tijdschriften, prenten, autografische documenten enz.

De rode draad door de tentoonstelling is een epigraaf:

Uit de menselijke gemeenschap groeit een denken,
op schrift gesteld
en in beeld gebracht,
geschraagd door een materiële informatiedrager;
om het van schrijver naar lezer over te brengen,
wordt dit denken opgeslagen in centra,
waar alle kennis wordt verzameld en geordend
om een nieuw denken te doen ontluiken…

De eerste zaal is gewijd aan de verschijning van de schriften en aan de verschillende schriftculturen. In de volgende zaal maakt de bezoeker kennis met de grote verscheidenheid aan schriften. De verschillende vormen van het boek, van de klassiekste tot de ongewoonste, komen aan bod in de derde zaal: grote middeleeuwse antifonaria, het kleinste boek ter wereld, Japanse boeken… De volgende zaal behandelt de relatie tussen tekst en beeld vanaf de miniatuurkunst tot de reclameaffiche of het stripverhaal. De voorlaatste zaal stelt de verschillende levens van het boek voor, vanaf het bedenken ervan tot zijn bewerking: manuscripten van vermaarde auteurs, maquettes van beroemde boeken, verschillende voorbeelden van illustere boekbanden… Tot slot stelt een audiovisueel document bibliotheken op een meer gevoelige wijze voor als oorden van herinnering, bewaring en reflectie. De ‘schenkingskabinetten’ bieden de bezoeker onderweg de kans zich onder te dompelen in de intimiteit van beroemde auteurs zoals Verhaeren of de Ghelderode.

De scenografie van LIBRARIUM is modern en gedurfd: interactieve zuilen, reusachtige IPhones met aanraakscherm en andere audiovisuele instrumenten vullen de originele documenten aan. Een spaarzame verlichting draagt bij tot de intieme sfeer van de tentoonstellingsruimte, maar jammer genoeg zorgt dit er ook voor dat sommige infobordjes gewoonweg onleesbaar zijn. In ieder geval is dit nieuwe museum een must voor iedere erfgoedliefhebber. Om een optimale conservatie van de stukken te kunnen garanderen en om het publiek zoveel mogelijk documenten te kunnen tonen, zullen de tentoongestelde boeken overigens om de drie maanden vervangen worden.

LIBRARIUM is iedere dag (behalve zondag) open van 10 tot 17 uur. Gratis toegang. Koninklijke Bibliotheek van België (Kunstberg of Keizerslaan 2, 1000 Brussel). Website: www.kbr.be.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.