LeerDok: eerste educatief leerpakket over archieven

Voor de allereerste keer hebben verschillende archieven en erfgoedbibliotheken de handen in elkaar geslagen om een educatief leerpakket voor jongeren te ontwikkelen. Het resultaat daarvan is LeerDok, een uitgebreid leerpakket dat online beschikbaar is.

En dat is niet toevallig. Er is namelijk steeds meer vraag naar bruikbaar, rechtenvrij educatief materiaal uit de erfgoedsector. Daar kunnen archieven een belangrijke rol bij spelen. De voorbije jaren heeft FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, intensief samengewerkt met het Britse The National Archives, een wereldautoriteit wat betreft de inzet van archiefmateriaal in het onderwijs en outreach.

Dit eerste pakket daagt de leerlingen van het secundair uit om na te denken over actuele thema’s, zoals censuur en vrije meningsuiting. De leerlingen gaan aan de slag met boeiende onderwerpen, zoals overspel in de middeleeuwen, het dagelijks leven tijdens de Eerste Wereldoorlog en ook censuur in Vlaamse literatuur in de jaren 1970. Het tweede pakket, daarentegen, draait rond ‘vluchtelingen’ en werd ontwikkeld in samenwerking met Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

‘Van documenten kan je leren’ stond als uitgangspunt centraal tijdens de ontwikkeling van LeerDok en dat uit zich ook in de naam van het pakket. Met die naam willen medewerkers van het Felixarchief, Letterenhuis, ADVN, AMVB, Amsab-ISG, de Koninklijke Bibliotheek van België en FARO jongeren aan het denken te zetten. Door unieke archiefbronnen en opmerkelijke verhalen die daaraan verbonden zijn, krijgen leerlingen inzicht in de betekenis van censuur en vrije meningsuiting. Het is de bedoeling dat ze leren reflecteren over censuur, vroeger en nu, en leren dat vrije meningsuiting (nog steeds) niet altijd zo vanzelfsprekend is.

Dit educatief pakket is ontwikkeld voor leerlingen uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Wat zit er in dit eerste pakket?

  • een handleiding voor de leerkracht
  • een inleidende trailer
  • vijf lesmodules met unieke bronnen afkomstig uit archieven en erfgoedbibliotheken
  • een afsluitende les met creatieve werkvormen
  • links naar digitale bronnen
  • educatief werkmateriaal en lesfiches

Ben je geïnteresseerd in het pakket? Dan kan je hier altijd een kijkje nemen!

Bron: FARO

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.