Lancering Erfgoedinzicht.be

De nieuwe website www.erfgoedinzicht.be die eerder deze maand werd gelanceerd, is de opvolger van de oude Move-website (Musea Oost-Vlaanderen in Evolutie). Het project staat al tien jaar voor het samenwerkingsverband van de Oost-Vlaamse musea en helpt hen bij inventarisatie, registratie en digitalisering.

10 jaar geleden was de provincie Oost-Vlaanderen een pionier in digitalisering van erfgoedcollecties. De teller staat momenteel op 159.244 objecten en daar komen er nog altijd bij. In de komende maanden worden alle bestaande gegevens geconverteerd en toegevoegd aan de nieuwe website. Tegelijk wordt de inhoud van de databank verruimd van museaal erfgoed naar allerlei erfgoedcollecties. Door een samenwerking met de provincie West-Vlaanderen beperkt het zich ook niet langer tot het grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen.

Digitalisering grijpt steeds meer in op de werking van culturele organisaties zoals bibliotheken, archieven, musea en bewaarinstellingen. Maar de keuze van een platform voor registratie en ontsluiting is voor gemeenten, culturele instellingen en heemkringen niet eenvoudig. De provincie West-Vlaanderen heeft via infosessies de provinciale cultuurdatabanken voorgesteld. Via een aantal criteria kan bepaald worden welke databank voor welke collectie kan aangewend worden.

 

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.