KSA Herdersem op bezoek bij de balboogschutters van Sint-Servatius

KSA Herdersem won in 2014 de verkiezing van de leukste jeugdbewegingstraditie met Oksas, hun eigen versie van de Olympische Spelen. Deze verkiezing was een organisatie van Heemkunde Vlaanderen de werkgroep Jeugdbewegingen en Erfgoed van Heemkunde Vlaanderen in samenwerking met tapis plein.

In de prijzenpot zat ook een exclusieve uitstap voor één leeftijdsgroep naar keuze met als thema ‘terug in de tijd’. KSA Herdersem koos hun topjongknapen uit om in mei de prijs te gaan verzilveren. Deze stond helemaal in het teken van typisch immaterieel cultureel erfgoed van Aalst, namelijk het balboogschieten. Dat is een schietsport waarbij met een soort kruisboog een loden bal verticaal omhoog geschoten wordt naar houten blokjes.

Na een ludieke voorbereidende activiteit met een aantal spelletjes op het terrein van KSA Herdersem zoals gewichtheffen, concentratieoefeningen, afstand inschatten enzovoort, mochten ze raden wie ze zouden bezoeken. Ze hadden uiteindelijk geen flauw vermoeden we ze zouden ontmoeten, maar waren blij verrast de balboogschutters van Sint-Servatius aan te treffen in het stadspark van Aalst.

De topjongknapen waren oprecht gefascineerd in de boeiende uitleg en de demonstratie van de schutters. Ze mochten zelf ook eens de boog op hun schouder wegen. Hoewel zwaar genoeg, bleek de kruisboog toch minder zwaar te zijn dan de handtas van een van de begeleidsters!

Vervolgens mochten de leiders en oud-leiders zelf aan de slag en schoten ze naar de 18 meter hoog hangende vogels. De topjongknapen maakten ondertussen hun eigen wapens.

Enkele sfeerbeelden:

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Activiteit in de kijker, Jeugdbewegingen.