Krugerplein & Peperbus

Iedere maand plaatsen we een originele heemkundige activiteit ‘in de kijker’. Ook een activiteit van jouw vereniging kan in de kijker komen! We zijn op zoek naar activiteiten die origineel of vernieuwend zijn, of een voorbeeldfunctie kunnen hebben voor andere organisaties. Voldoet jouw activiteit aan die criteria? Stuur dan een verslag en een aantal foto’s naar consulenten@heemkunde-vlaanderen.be, en wie weet staat jouw activiteit volgende maand op onze website.

Deze maand zetten we het project ‘Krugerplein & Peperbus’ uit Borgerhout in de kijker, een initiatief van een groep jonge mensen om heemkunde en lokaal erfgoed op een toegankelijke manier voor te stellen op het internet. Onder de noemer ‘Heemkunde in het internettijdperk’ presenteerden de initiatiefnemers hun project op 28 februari 2010 aan heemkundekring Gitschotelbuurschap Borgerhout.

Voor heemkunde in Borgerhout kun je sinds 1936 terecht bij het Gitschotelbuurschap. Met onder meer onderzoek in hun collectie, een jaarlijkse lezing en een tijdschrift naar de leden tracht de heemkundige kring de lokale en folkloristische geschiedenis van Borgerhout en haar bewoners te achterhalen, op te tekenen en voor de toekomst te bewaren.

Praatgrage buren

Sinds september 2008 doet de blog Krugerplein & Peperbus zowat hetzelfde, maar dan online. Initiatiefnemer Hans is inwijkeling in Borgerhout. Voor de geschiedenis van je nieuwe thuis ben je dan afhankelijk van de kennis en de verhalen van de talrijke praatgrage buren. Toen in de zomer van 2008 een dame van hoge leeftijd haar foto-album erbij haalde, was het idee van een fotoblog over de buurt rond het Krugerplein (daar wonen de bloggers) en de Peperbus (“onze” Sint-Janskerk) geboren.

Bijgestaan door een aantal geboren en getogen Borgerhoutenaars en aangevuld met creatieve gastbloggers, is er een schrijversteam van een zestal mensen ontstaan. Twee keer per dag vertellen zij een verhaal bij één of meerdere foto’s. De onderwerpen kunnen betrekking hebben op het verleden van Borgerhout, maar ook op het hedendaagse leven (cultuur, samenleving, stadsprojecten, etc.).

Sinds de start verschenen er 1.116 bijdragen, waarbij ongeveer 2.500 foto’s werden geplaatst, enerzijds afkomstig uit privé-albums, de collectie van het Gitschotelbuurschap, oude tijdschriften of publicaties en anderzijds foto’s die de bloggers zelf hebben genomen. Door de uitgebreide collectie oude foto’s wordt de blog ondertussen door een groot deel van de lezers beschouwd als een soort alternatieve, online heemkundige kring.

Op uitnodiging van de heemkundekring Gitschotelbuurschap Borgerhout presenteerde de weblog Krugerplein & Peperbus zich op 28 februari 2010 aan de leden van de kring en andere geïnteresseerden. Aan de hand van een online demonstratie van de website en een powerpointpresentatie legden Hans en Jan uit hoe de blog werkt en wat de mogelijkheden zijn om informatie op een eenvoudige manier via internet te verspreiden.

Daarbij vielen onmiddellijk de gelijkenissen op tussen de leden van de heemkundige kring en de bloggers: altijd op zoek naar interessant oud beeldmateriaal, altijd willen weten wat het verhaal achter het beeld is, en die informatie graag willen delen met elkaar en met anderen.

Vrije vogels

De verschillen zijn al even makkelijk te duiden. Een blog leent zich in tegenstelling tot een papieren tijdschrift niet gemakkelijk tot een diepgaand onderzoek van een bepaald thema: daarvoor zijn de stukjes te kort. En daarvoor houden sommige auteurs ook veel te veel van absurde humor. Een tweede verschil is de collectie. De heemkring heeft een eigen historische collectie, de blog shopt in het rond. De heemkring is een gesubsidieerde vzw, de bloggers vrije vogels die tot nu toe behalve tijd niets investeerden en desondanks een hele schare trouwe en nog veel meer toevallige lezers kunnen bedienen.

En ten slotte: waar het Gitschotelbuurschap zich in navolging van de zuivere definitie van heemkunde voornamelijk bezig houdt met de geschiedenis van streek en bewoners, heeft Krugerplein & Peperbus het over het leven zoals het was, maar vooral ook zoals het is. Er valt namelijk veel over de geschiedenis van Borgerhout te vertellen, maar de huidige multiculturele samenleving waar Borgerhout sinds de tweede helft van de 20ste eeuw in ondergedompeld werd, met de gigantische waaier aan voor- en nadelen daarvan, is ook het documenteren waard. Vandaar de vele nieuwe foto’s die gepubliceerd worden. Vandaar ook de commentaren bij de gebeurtenissen die niet steeds neutraal wensen te zijn.

De uitnodiging van het Gitschotelbuurschap was al een fijn cadeau voor de blog Krugerplein & Peperbus. Maar de discussie over deze verschillen in doelstellingen en resultaten aan het einde van de middag, was zo ontzettend boeiend en leerrijk, dat we hopen dat ze in de toekomst verder wordt gezet.

Fotogalerij

Met dank aan Elise Hooft en Hans Hoosemans voor het verslag en de foto’s.
Website: http://krugerpleinpeperbus.blogspot.com

Geplaatst in Activiteit in de kijker.