Kloosterdagboeken

De genialiteit van het alledaagse

An Vandenberghe

‘Maandag 5 januari 1942: ons zwijntje “Tuurke” wordt geslacht’. Dit zinnetje vinden we in het kloosterdagboek van de Gentse meisjesschool Sint-Bavo onder een ludiek doodsprentje van het te betreuren varkentje. De tientallen kloosterdagboeken die het Erfgoedhuis l Zusters van Liefde vandaag bewaart, staan vol met dergelijke anekdotische berichten. Volgens ons zijn ze juist door hun alledaagsheid een unieke bron voor zowel lokale geschiedenis als breder historisch onderzoek. Het maakt hen bovendien tot een troef voor publiekswerking.

De Zusters van Liefde van Jezus & Maria – een hele mond vol – werden in 1803 opgericht in het landelijke Lovendegem door pastoor Petrus Jozef Triest (1760-1836). Op vraag van het Gentse stadsbestuur trok de jonge stichting in 1805 naar Gent om in het leegstaande Cisterciënzerklooster in de Molenaarsstraat een hospice voor ongeneeslijk zieken op te starten.

Vanuit hun Gentse moederklooster groeide de congregatie uit tot één van de grootste vrouwelijke religieuze instellingen van het land. Ze ontplooide een waaier aan activiteiten in de zieken- en ouderenzorg, de psychiatrie, het gewoon en buitengewoon onderwijs in België, Nederland, Engeland en Ierland. In 1892 vertrokken ze als eerste vrouwelijke missionarissen naar Congo. Later volgden India, Pakistan, Sri Lanka, Rwanda en Mali.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Artikels Tijd-Schrift.