Klompenmakers delen hun kennis

In Grimbergen namen meer dan dertig geïnteresseerden op zaterdag 7 november 2015 deel aan de vormingsnamiddag ‘Van avegaar tot zoolmes’ in het MOT. Deze dag stond in het teken van de klompenmakerij en klompenerfgoed in Vlaanderen.

De namiddag ving aan met enkele presentaties, te beginnen met een inleiding over de geschiedeis van de klompenambacht in Vlaanderen en het roerend erfgoed van de klompenmakerij door Eric De Keyzer, de drijvende kracht achter folkloregoep De Klomp uit De Klinge.

Hierna was het de beurt aan Hendrik Vandeginste van Heemkunde Vlaanderen, die de papieren bronnen rond de geschiedenis van de klompenmakerij besprak. Tussendoor werden ook een historische film uit de collectie van het MOT en een recente film over het ambachtelijk vellen en transporteren van een boom door het Laakdalse Klompenmuseum getoond.

Het tweede gedeelte van de vorming vond plaats op het binnenplein van het museum, waar de leden van de folkloregroep De Klomp hun materiaal hadden uitgestald. Zelfs de 96-jarige klompenmaker Sam Mondelaers demonstreerde zijn kunde.

De dag werd afgesloten met de voorstelling van de nieuwe portaalsite over de klompenambacht door Tim Van Goethem, een jonge klompenmaker. De bedoeling is dat de website nog verder wordt uitgebreid. Alle suggesties zijn dan ook van harte welkom. Geïnteresseerden kunnen het laatste nieuws ook volgen via Facebook.

Bron: Etwie

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Vorming.