Kapelbomen geven landschap een verhaal

Met als titel ‘Vrome bomen in het landschap. Zoek mee naar kapelbomen!’ start de provincie Antwerpen een publiekscampagne over erfgoedbomen in samenwerking met de Regionale Landschappen de Voorkempen, Kleine en Grote Nete, Rivierenland, Schelde-Durme en de vzw Kempens Landschap. Tot 31 mei 2012 wordt iedereen in de provincie Antwerpen opgeroepen om bomen bij kapelletjes en kruisen of bomen met boomkapelletjes op te sporen en te melden. De vrome bomen worden daarna opgenomen in de provinciale landschapskaart waarin ze iedereen kunnen inspireren voor bijvoorbeeld een wandeltocht.

In de campagne wordt ingezoomd op erfgoedbomen en meer specifiek op bomen bij kapelletjes en kruisen omdat zij zeer herkenbaar zijn in het landschap. De burger wordt in dit ‘citizen science’ project aangesproken om deze erfgoedbomen mee te helpen inventariseren. Zo draagt hij zijn steentje bij aan de kennis over het landschap en het wetenschappelijk onderzoek daaromtrent. ‘Citizen science’ projecten hebben doorgaans ook een belangrijke sensibiliserende en educatieve rol. Andere bekende voorbeelden zijn de jaarlijkse tuinvogel- en vlindertellingen van Natuurpunt.

Met de ingezamelde gegevens zal de provincie haar kennis over het landschap verder uitbouwen via de provinciale landschapskaart. De partners kunnen projectsgewijs de gegevens gebruiken om lokaal wandeltochten te organiseren, herstel en onderhoud te voorzien daar waar nodig… kortom om nieuw leven te geven aan dit houtig erfgoed in het hedendaagse landschap.

Doe je graag mee aan dit project, neem dan eens een kijkje op www.provant.be/erfgoedbomen.

Foto: de Sint-Annakapel in Leest wordt overschaduwd door een grote linde (Tijl Vereenooghe)

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Oproepen.