Akabe Wadoeda wint wedstrijd leukste kampinkledingstraditie!

Afgelopen zomer organiseerden tapis plein en de werkgroep Jeugdbewegingen en Erfgoed van Heemkunde Vlaanderen via Facebook een zoektocht naar de leukste traditie rond de inkleding van je kampthema. Veel jeugdbewegingen hebben elk jaar een bepaald thema tijdens hun kamp. Elk jaar maakt men een nieuw verhaal dat telkens op een speelse en aantrekkelijke manier wordt uitgewerkt. Dat je het kampthema uitwerkt, is een terugkerend fenomeen, ongeacht het kampthema van dat jaar. Daarbij zijn er ook altijd blijvers, dingen die je steevast op dezelfde manier aanpakt. Een jury koos uiteindelijk voor de leukste kampinkledingstraditie van Akabe Wadoeda.

Zelfs de foeriers doen mee!

Niet alleen verkleedt de leiding zich steevast elk kamp in thema, ook de foeriers doen volledig mee!

Marie Lauwers getuigt: “De foeriers hebben elke dag een andere outfit aan binnen het kampthema. Het voedsel wordt ook steeds gemaakt binnen het thema. Zo hadden we ooit eens een giraffe-print gemaakt op de tiramisu met cacaopoeder.

Met deze verkiezing wint Akabe Wadoeda een uitstap voor één leeftijdsgroep in het thema ‘terug in de tijd’ en daarnaast krijgt deze groep ook een reportagefilmpje van Mediaraven én een artikel in het leidingstijdschrift van zijn/haar landelijke jeugdbewegingskoepel.

Tweede plaats

De tweede plaats gaat naar de ‘super mega grote constructie’ van Scouts Schoravé Schoonbeek.

De inzending kwam van Jarne Snellinx: “Ieder jaar bouwen wij met de hele leidingsploeg vier dagen lang aan een super-mega-grote constructie op onze kampwei. Bijvoorbeeld een supergrote vikingboot of een raket van 17 meter hoog om ons naar de ruimte te brengen. Ook verkleden we ons allemaal zodat we een leuke bende zijn die opvalt tussen de andere treinreizigers.”

Derde plaats

De derde plaats gaat naar Chiro Olen-Centrum met hun gevarieerde en veelheid aan acties rond de inkleding van hun kampthema.

Peggy Molenberghs legt uit: “Wij werken elk jaar op kamp rond één thema. Dit blijft voor de leden geheim tot bij aankomst op de kampplaats wanneer het themadoek zichtbaar wordt. Heel de Chiro wordt dan verdeeld in vendels. Van elke groep gaan er een paar leden mee met een vendelleider van de oudste groep (dit is een eerste voorbereiding op het leiderschap). Ze strijden dan tegen elkaar tijdens heel het kamp. Zo is er een tocht, kwis, plein- , bos- en nachtspel en een groot finalespel op de laatste dag.
Elk spel is in het thema verwerkt en gaat vooraf met een toneeltje. Ook de karweitjes worden met de vendel gedaan zoals afwas, terrein opruimen etc.
Traditiegetrouw trakteert de vendelleid(st)er zijn leden met een frisdrank tijdens het kampvuur. Het aandenken voor op het uniform is ook altijd in het thema gemaakt alsook de kaartjes voor het thuisfront. We hebben als kooksels ook nog wel wat tradities. Zo gaan we elke avond op stap naar de kleinste groepen met onze “slaapsnoepjes”. En als de grootste groepen op 3-daagse vertrekken krijgen ze eerst nog een uitgebreide brunch. Dit jaar vierden we als kooksels ons 20 jarig Jubilée aan Zee in een prachtig decor.”

Geplaatst in Jeugdbewegingen.