Julius Ost krijgt Vlaams-Brabantse prijs voor heemkunde

Tijdens de provinciale vergadering van Heemkunde Vlaams-Brabant, die zondag in Halle plaatsvond rond het thema ‘Kloosters en devotie’, werd Julius Ost gehuldigd als laureaat van de Prijs voor Heemkunde.

Heemkundige Julius Ost is al bijna 40 jaar de drijvende kracht achter HOLVEO, de Gewestelijke Kring voor Oudheidkunde, Geschiedenis en Heemkunde van het Pajottenland. In 1973 stond Ost mee aan de wieg van HOLVEO; hij werd de eerste voorzitter van de kring en is dat anno 2011 nog steeds. Ost publiceerde in het HOLVEO-tijdschrift tientallen heemkundige bijdragen over Herne en zijn deelgemeenten. Kokejane, het dorp waar hij opgroeide, kreeg steeds bijzondere aandacht.

Henri Vannoppen, ondervoorzitter van Heemkunde Vlaams-Brabant, loofde de laureaat ook om zijn sociale bewogenheid: “Julius Ost was bezorgd om zijn volk, zijn streek en vooral het gewone volk. In de jaren 1970 speelde de heemkunde een belangrijke rol in de sociale en culturele emancipatie van een gemeente. Julius Ost heeft daar in zijn regio zeer sterk toe bijgedragen.”

In 1982 besliste het Verbond voor Heemkunde Vlaams-Brabant, onder leiding van voorzitter Frans Van Bellingen, de jaarlijkse Prijs voor Heemkunde in te stellen. In oneven jaren wordt de prijs toegekend aan een heemkundige, die zich speciaal voor zijn streek heeft ingezet, en in de even jaren aan een heemkring die zich bijzonder heeft ingezet voor de studie van het eigen heem.

Overzicht laureaten

Foto: Godelieve Deschuyffeleer – editiepajot.com

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.