Jaartallenleven van Leuven erkend

Het Jaartallenleven van Leuven is door de UNESCO opgenomen op de ‘Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity’. Dat heeft het bevoegde comité van de UNESCO dit weekend beslist tijdens een bijeenkomst in Bali (Indonesië). Het Jaartallenleven werd samen met verschillende andere tradities, met onder meer de Mexicaanse Mariachi-muziek, het Chinese schaduwpoppenspel en de Portugese fado, opgenomen op de UNESCO-lijst. Een opname op de lijst is vooral symbolisch erg belangrijk en zorgt voor internationale weerklank.

De stad Leuven kent al meer dan een eeuw een bijzonder levenscyclusritueel waarbij de vijftigste verjaardag centraal staat. De basisgedachte van de Jaartallenleven van Leuven is dat, vanaf de leeftijd van 40, alle mannen in en rond Leuven, een decennium lang activiteiten ondernemen en ceremonies houden om de viering van hun 50ste verjaardag bijzonder te maken. In die periode van tien jaar, resulteert dit rituele proces in een hechte groep, genoemd naar het geboortejaar, gekarakteriseerd door vriendschap en solidariteit, die het leven rond de 50 viert en omarmt. Op die manier is het jaartallenleven een verhaal van unieke Leuvense stadsgebonden vriendschap, solidariteit en engagement over de generaties heen.

Uit Vlaanderen prijkten op de UNESCO-lijst ook al het Ros Beiaard en de Ommegangreuzen van Dendermonde, de Heilig Bloedprocessie van Brugge, Aalst carnaval, het Krakelingenfeest en Tonnekensbrand van Geraardsbergen, de Jaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem en het internationaal dossier van de Valkerij.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Internationaal.