Inspiratienamiddag erfgoedontsluiting

Op dinsdag 16 februari organiseert FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed een studienamiddag in Tongeren. Aanleiding is de nakende ratificatie van de kaderconventie van de Raad van Europa over de waarde van cultureel erfgoed in de maatschappij. Deze conventie biedt niet alleen een heel divers en eigentijds referentiekader, maar brengt ook vele nieuwe mogelijkheden in beeld voor erfgoedbeleid en -zorg. Om het potentieel hiervan ten volle te benutten, is er op alle niveaus (lokaal, regionaal/provinciaal, Vlaams/Belgisch) nood aan nieuwe inspiratiebronnen.

Tijdens deze studienamiddag schetst Marc Jacobs (FARO) eerst enkele mogelijkheden en innovaties van de conventie voor de zogenaamde integrale en geïntegreerde erfgoedpraktijk. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar vragen en suggesties voor lokale en regionale projecten en beleidsuitdagingen in steden en rurale gebieden. Wim Hupperetz (Allard Pierson Museum, Amsterdam) belicht vervolgens een inspirerende casestudy vanuit de praktijk van een historicus. Hij zoekt een antwoord op de vraag hoe bruggen gemaakt kunnen worden tussen historisch onderzoek, erfgoedzorg, leefkwaliteit en beleid?

In het werk van de Britse archeoloog Michael Shanks (Stanford University, USA) ten slotte komen veel interdisciplinaire lijnen samen. Hij werkt rond de geschiedenis van regio’s, verankering in de Klassieke Oudheid en publieksgerichte ontsluiting, rond ICT, onroerend erfgoed, archeologie en theorievorming. Hij knoopt zijn veelvuldige activiteiten aan performance theory en aan mentale kaarten. In de internationale erfgoedwereld en -studies is hij vooral bekend geworden met het boek ‘Theatre/Archaeology’ (2001), dat hij samen schreef met theatermaker en specialist in performance studies Mike Pearson (uit Wales).

Programma

13.30-14.00 uur: onthaal met koffie en taart
14.00-14.20 uur: dr. Marc Jacobs, ‘Eigentijdse uitdagingen na de conventie van Faro (2005)’
14.20-14.30 uur: vragenronde
14.30-15.00 uur: dr. Wim Hupperetz, ‘Cultuurhistorie en ruimtelijke kwaliteit in historische binnensteden – het geheugen van een straat als inspiratiebron’
15.00 -15.10 uur: vragenronde
15.10-15.50 uur: prof. Dr. Michael Shanks (Stanford University, California) : ‘Archeology with an attitude : the power of inventing or recycling words, methods, concepts and practices’
15.50-16.30 uur : vragenronde en discussie

De volledige aankondiging van de namiddag en een inschrijvingsformulier vind je op faronet.be.

Praktisch: dinsdagnamiddag 16 februari (14.00 tot 16.30 uur) in het Gallo-Romeins Museum (Kielenstraat 15, 3700 Tongeren). De studiedag is gratis. Inschrijven kan tot 13 februari.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Studiedagen.