Inspiratie- en contactdag over erfgoed van eten en drinken

Op 11 oktober 2013 organiseert het Centrum Agrarische geschiedenis (CAG) de inspiratie- en contactdag ‘Meer dan potten en pannen’ in het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen. Tijdens de contactdag zal gereflecteerd worden over de toekomst van het erfgoed van eten en drinken.

De laatste jaren geniet het erfgoed van eten en drinken immers steeds meer belangstelling. Bier, frieten, witloof en lokale streekproducten… ze behoren allemaal tot ons culinair erfgoed. Niet alleen oude levensmiddelen en gerechten, maar ook de vroegere productietechnieken genieten meer aandacht. Een volledig overzicht van wat er is bewaard in Vlaanderen en Brussel ontbrak echter lange tijd.

Het CAG wil het culinair erfgoed meer onder de aandacht brengen en maakte via het project ‘Traject Voeding’ een stand van zaken op. Wat wordt er bewaard en wat niet? Waarom zijn er zoveel collecties over brood en bier? Wat zijn de uitdagingen en kansen voor de culinaire erfgoedcollecties en hun beheerders? Wat brengt de toekomst?

Tijdens deze eerste inspiratie- en contactdag worden de resultaten voorgesteld van het ‘Traject Voeding’ en belichten onderzoekers het belang van het culinair erfgoed. Vertrekkend vanuit één speciaal object brengen erfgoedzorgers een uniek verhaal over hun (deel)collectie en vertellen zij meer over hun publiekswerking of over een specifiek aspect m.b.t. behoud en beheer. Ook staat er een exclusief bezoek achter de schermen van het MAS-depot op het programma, waar je de Antwerpse culinaire erfgoedschatten kan ontdekken. De contactdag is het uitgelezen moment om te netwerken en ervaringen en tips uit te wisselen met andere erfgoedzorgers en collectiebeheerders.

Praktisch

De contactdag vindt plaats in het Museum aan de Stroom, zaal Beaufort 9 (9de verdieping), Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen. De plaatsen zijn beperkt dus inschrijven is verplicht. Gelieve in te schrijven vóór 4 oktober via kristel.janssens@icag.kuleuven.be. Deelnameprijs is 10 euro (koffie, lunch en documentatiemap inbegrepen).

Alle praktische informatie in verband met inschrijven en het volledige programma vind je in deze uitnodiging (pdf).

De inspiratiedag is een organisatie van het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG), in samenwerking met de leden van de klankbordgroep ‘Traject Voeding’ en het MAS.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Studiedagen.