Informatie aan Zee: sprekers gezocht

De VVBAD is momenteel op zoek naar sprekers en panelleden voor ‘Informatie aan Zee’, dat zal plaatsvinden op 15 en 16 september 2011 in Oostende. Dit tweejaarlijkse evenement helpt bibliotheken, archieven en documentatiecentra om hun diensten op een professionele manier te ontwikkelen door een overzicht te geven van de recentste technologische evoluties. Informatie aan Zee is een interactief evenement met een beursgedeelte en een omvangrijk programma van presentaties, workshops, panels en productpresentaties. In het verleden kwamen op dit evenement ook geregeld bijdragen uit de bredere erfgoedsector aan bod. Het congres biedt immers bij uitstek de gelegenheid om over het muurtje te kijken.

In de programmatie is er aandacht voor:

• Innovatie in de bibliotheek-, archief- en documentatiesector, denk aan 3D-scannen en beeldherkenning. Maar welke vernieuwende projecten worden er nog in onze sector ontwikkeld dit eigenste moment?
  • De millenniumgebruiker: Wat verwacht deze nieuwe en fascinerende generatie gebruikers van ons? Moeten / kunnen / willen we hun verwachtingen inlossen?
  • Contextualisering: Het semantische web bleef lang een theoretisch verhaal. Nu zien we de eerste linked data-toepassingen die informatie uit verschillende bronnen verbinden. Hoe werkt het en wat zijn de mogelijkheden? Welke rol kan de gebruiker spelen bij het contextualiseren of ontsluiten van (gedigitaliseerd) materiaal?
  • Automatisering van werkprocessen: Hoe wordt de dienstverlening geautomatiseerd in archieven? Welke invloed heeft bijvoorbeeld de invoering van RFID op de werking van bibliotheken? Welke mogelijkheden bieden archief- en bibliotheekbeheerssystemen? Welke ontwikkelingen mogen we verwachten in de toekomst? Tegelijkertijd blijft er nog altijd nood aan basisinformatie over technieken en procedures die leiden tot kwaliteitsvolle en duurzame resultaten. Tijd voor een stand van zaken?

Deze lijst is zeker niet beperkend.

De VVBAD is nu op zoek naar inhoudelijke bijdragen en/of interessante onderwerpen, thema’s of sprekers. Reageren kan tot 26 januari 2011 via www.vvbad.be/InformatieaanZee. Voordrachtgevers nemen gratis deel aan het evenement en ontvangen een onkostenvergoeding.

Geplaatst in Oproepen.