Ik ben getrouwd met een kwaaie Griet

‘Ik ben getrouwd met een kwaaie Griet’ is de naam van een initiatief waarmee de Erfgoedcel Brussel en Davidsfonds Uitgeverij de 17de-eeuwse Brusselse liedcultuur in de kijker wil zetten. In het kader van dit project werd een boek/CD gerealiseerd die als basis dient voor een reeks interessante activiteiten.

Overal in Brussel kon je in de 17de eeuw liedjes zingen en horen. Buiten op straat of op de markt, waar zingende marskramers hun waren probeerden te verkopen, op het werk, tijdens een uitstapje naar de kroeg of gewoon gezellig thuis, samen met het gezin of onder vrienden. Veel van deze liederen bleven bewaard, onder meer in liedboeken, en worden nu met dit initiatief onder de aandacht gebracht. Liedjes die rechtstreeks of onrechtstreeks over Brussel gaan, die de Brusselse couleur locale uit die tijd uitstralen, heiligenliederen, amoureuze liederen, feestliederen…

De liederen zijn in het boek voorzien van een inhoudelijke toelichting door Maartje De Wilde (UA), samen met de originele tekst en een vertaling in modern Nederlands. Ook wordt dieper ingegaan op bepaalde thema’s en is er informatie over de literair- en cultuurhistorische achtergrond van de liederen. Enkele contemporaine illustraties vervolledigen het plaatje. Zo komt het Nederlandstalige muziekleven uit het 17de-eeuwse Brussel opnieuw tot leven.

Bij het boek horen twee CD’s. Op de eerste CD worden de liedjes, vermengd met enkele instrumentale stukken uit die tijd, uitgevoerd door Ensemble Cannamella onder leiding van Aline Hopchet. Op de tweede CD geven hedendaagse Brusselse muzikanten van De Fanfaar en Emballage Kado hun interpretatie van de teksten van toen, onder coördinatie van Brosella.

Het boek met dubbel-CD is te koop in de boekhandel of via www.davidsfonds.be. Een overzicht van de activiteiten die worden georganiseerd, vind je op erfgoedcelbrussel.be.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Publicaties.