Hulp gezocht bij digitaliseren vluchtelingenfiches uit Eerste Wereldoorlog

In het Regionaal Archief Tilburg worden talrijke dossiers van Belgische oorlogsvluchtelingen uit de Eerste Wereldoorlog bewaard. Schattingen geven aan dat niet minder dan 15.000 Belgen naar Tilburg gingen in de laatste maanden van het jaar 1914.

Voor al deze vluchtelingen werd onderdak en voedsel geregeld. Om dit zo vlot mogelijk te laten verlopen, was registratie nodig. Al deze registratiekaarten met daarop de naam, geboorteplaats en –datum, beroep, datum van aankomst enzovoort, zijn nu gedigitaliseerd. Een schat van informatie voor wie onderzoek doet naar de Eerste Wereldoorlog of zijn familiegeschiedenis.

Erfgoedcel Noorderkempen en het Regionaal Archief hebben nu het plan opgevat om deze gegevens in een databank te stoppen. Zo zullen we pas echt goed zicht krijgen op wie vier jaar in Tilburg verbleef. Voor deze werken is men op zoek naar vrijwilligers die gegevens willen invoeren.

Concreet voorziet Regionaal Archief Tilburg in een onlinetoepassing waarin de foto waarin de foto’s van de gedigitaliseerde fiches haarscherp worden weergegeven. Naast de foto staan de basisvelden klaar om de gegevens over te typen. Idealiter gebeurt dit tegen eind mei 2014.

Ben je gemotiveerd om mee te werken aan een dergelijk project en beschik je over een computer met internetaansluiting? Geef dan voor 5 maart een seintje op info@erfgoedcelnoorderkempen.be

De Erfgoedcel voorziet een opleiding van een dag en verdere ondersteuning. Ook worden er overlegmomenten georganiseerd om ervaringen te delen. Verplaatsingonkosten van en naar Turnhout kunnen worden terugbetaald.

Voor meer informatie kan je terecht bij de betrokken organisaties:
Erfgoedcel Noorderkempen: www.erfgoedcelnoorderkempen.be
Regionaal Archief Tilburg: www.regionaalarchieftilburg.nl
Stadsarchief Turnhout / TRAM41: www.stadsarchiefturnhout.be

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Oproepen.