Huis van Alijn zoekt taggers (m/v) voor beschrijven van anonieme snapshots

De collectie ‘anonieme snapshots’ van het Huis van Alijn in Gent bevat duizenden foto’s en dia’s waarvan de oorspronkelijke eigenaars of gefotografeerden niet gekend zijn. Op rommelmarkten, online of in kringloopwinkels worden dagelijks oude en minder oude foto’s te koop aangeboden. Ze belanden er na een overlijden of een verhuis. Soms zitten ze nog in prachtige albums, ooit zorgvuldig ingeplakt en gekoesterd door de eigenaar. Diaraampjes werden af en toe voorzien van een plaatsnaam of een jaartal. Andere keren zitten ze in een rommelige schoendoos of in de originele fotoverpakkingen. De geportretteerden kunnen we volgen op hun reizen, de kinderen zien we opgroeien, zonder te weten wie of waar ze nu zijn.

Als museum van het dagelijks leven in de 20ste eeuw vindt het Huis van Alijn het belangrijk deze beelden veilig te stellen. Ze bevatten veel informatie over hoe mensen op vakantie gingen, hoe hun woonkamer er uit zag, welke tradities ze belangrijk vonden, wat de moeite waard was om voor het nageslacht vastgelegd te worden. Al deze beelden beschrijven en van trefwoorden voorzien, op zoek gaan naar de plaats of het moment waarop de foto’s zijn gemaakt, vraagt veel tijd. Dit is nochtans essentieel en noodzakelijk. Enkel wanneer de beelden voorzien zijn van kernwoorden, zijn ze doorzoekbaar via zoekmachines. Met hoe meer mensen aan dit project wordt gewerkt, hoe sneller het werk zal klaar zijn en hoe uitgebreider de zoekresultaten zullen zijn.

Doe mee als heemkundige!

Als heemkundige heb je veel kennis in verband met het leven van alledag tijdens de voorbije honderd jaar. Heemkunde Vlaanderen roept je dan ook op om je kennis online te delen en zo ook kennis te maken met deze nieuwe manier om een fotocollectie te beschrijven.

Voorzie de digitale afbeeldingen van ‘tags’ (trefwoorden) of reacties. Zie je dat mevrouw een bikini draagt? Dat ze op het strand van Blankenberge ligt te zonnen met een badmuts die dateert uit de jaren 1960? Vermeld het dan bij de foto. Alle informatie kan door het Huis van Alijn verwerkt worden. Zo zorg jij ervoor dat deze collectie voor iedereen doorzoekbaar wordt en door het museum in tentoonstellingen en publicaties kan gebruikt worden. Tot 21 december kunnen in totaal 3.000 anonieme foto’s bekeken en getagd worden. Je kan anoniem werken, óf je kan je registreren via ‘mijn museum’. Geregistreerde taggers maken bovendien kans op een prijs!

Zegt het woord ‘taggen’ je niets? Weet je niet goed wat bedoeld wordt met het beschrijven van foto’s? Schrijf je dan in voor de gratis opleiding ‘Hoe word ik een supertagger?’ op woensdag 23 november (14u-15u30). Inschrijven of meer info: info@huisvanalijn.be of 09/269.23.50.

Het Huis van Alijn (Kraanlei 65, 9000 Gent)
www.huisvanalijn.be / www.facebook.com/huisvanalijn

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Oproepen.