Hoe laat je erfgoed spreken?

Iedere heemkundige is wellicht vertrouwd met de methode van de mondelinge geschiedenis om het alledaagse leven van de gewone M/V te onderzoeken. Maar hoe onderzoek je het alledaagse leven uit een periode waarover (bijna) niemand nog kan getuigen? Bijvoorbeeld het jaar 1913, net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog? Wel, je kan het erfgoed uit dat jaar (foto’s, prenten, brieven, documenten, voorwerpen…) laten spreken. Hoe je dat concreet aanpakt, verneem je op zaterdag 1 oktober in Zutendaal, tijdens een workshop georganiseerd door Heemkunde Limburg, de Limburgse Erfgoedcellen en het PCCE, in samenwerking met FARO.

Tijdens deze workshop zal historicus Bart De Wilde, na een korte inleiding, aan de hand van een praktijkvoorbeeld tonen hoe je erfgoed een verhaal kan laten vertellen, zonder in anekdotes te vervallen. Vervolgens gaan de deelnemers onder begeleiding van enkele specialisten zelf aan de slag: een meegebrachte bron wordt in groep besproken en er wordt onderzocht welke andere bronnen bij onze ene bron kunnen aansluiten en welke belangrijke informatie ze kunnen opleveren. De organisatoren vragen je dan ook om een foto, prent, brief, document, voorwerp… uit het jaar 1913 (of alleszins uit de periode net voor de Eerste Wereldoorlog) ter bespreking mee te brengen. Bij voorkeur stuur je op voorhand al een digitale afbeelding (foto) van dat stukje erfgoed naar Ferdi Geerts.

Heemkunde Limburg, de Limburgse Erfgoedcellen en het PCCE hopen dat deze workshop de start zal zijn van een nieuw samenwerkingsproject dat net zo succesvol zal zijn als ‘Limburg Feest’.

De workshop ‘Hoe laat je erfgoed spreken’ vindt plaats op zaterdag 1 oktober van 14u tot 17u in Onthaal- en Bezoekerscentrum De Lieteberg in Zutendaal. Je vindt alle praktische informatie over de workshop in deze bijlage (pdf). Inschrijven kan tot 24 september bij Ferdi Geerts.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.