Hoe herdenkt u straks 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog?

Nieuwe pistes in de geschiedschrijving over dagelijks leven, verzet en collaboratie in Vlaanderen

Hoewel de herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog alomtegenwoordig zijn, blijft ook de Tweede Wereldoorlog een essentieel ankerpunt in onze geschiedenis en herinnering. Binnen drie jaar zal in heel wat steden en gemeenten 75 jaar bevrijding worden herdacht. Het moment is aangebroken om na te denken over welke activiteit u wenst te organiseren én vooral wat de blinde vlekken in de kennis over de Tweede Wereldoorlog in uw gemeente, stad of regio zijn. Om organisatoren, onderzoekers en erfgoedorganisaties inspiratie en nieuwe inzichten aan te reiken organiseren FARO, CegeSoma (Rijksarchief), Heemkunde Vlaanderen en het Instituut voor Publieksgeschiedenis drie thematische cursussen. Een gerenommeerd historicus zal het thema en de recentste historische inzichten toelichten. Daarna zal worden ingegaan op de bronnen die u kunt gebruiken, enkele mogelijke onderzoeksvragen en de partners die u kunt betrekken bij het uitwerken van een project. Daarbij brengen we enkele voorbeelden ter inspiratie van een lokaal of regionaal onderzoeksproject. Na de cursus willen de partners u graag verder begeleiden bij uw eigen project.

 

Voor wie is de cursus?

Dit zijn cursussen voor lokale erfgoedorganisaties en individuele heemkundigen die een grondige basiskennis over het onderwerp willen verwerven en deze eventueel willen inzetten voor een lokaal of regionaal onderzoeksproject (niet voor gevorderden).

Data, info en sprekers

Cursus 1 | 29 april 2017 | Bezetting, verzet en vervolging (Bruno De Wever, Ugent)
Cursus 2 | 20 mei 2017 | Het lokale bestuur en het dagelijks leven (Nico Wouters, CegeSoma/OD 4 ARA)
Cursus 3 | 10 juni 2017 | Bevrijding, collaboratie en repressie (Koen Aerts, Ugent)

Tijdstip

Van 13u tot 14u: mogelijkheid tot kennismaking met Cegesoma en Dienst voor de Oorlogslachtoffers
Van 14u tot 16u: lezing en kans om vragen te stellen

Locatie

De cursusreeks wordt georganiseerd in het CegeSoma, Luchtvaartsquare 29, 1070 Brussel.

Organisatie

FARO, CegeSoma (Rijksarchief), het Instituut voor Publieksgeschiedenis en Heemkunde Vlaanderen

Inschrijven

Inschrijven voor deze cursus is niet meer mogelijk.

Voor meer informatie kan je terecht bij Hendrik Vandeginste via hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be of op 015/20.51.74.

 

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Vorming.