Het zevende jaar

In het Hasseltse stadsmuseum Het Stadsmus loopt sinds deze week de tentoonstelling ‘Het zevende jaar’, die focust op de zevenjaarlijkse feesten in de regio Maas-Rijn. In augustus trekt de Virga Jesseprocessie weer in vol ornaat door de rijk versierde straten van Hasselt. Een uitzonderlijke gebeurtenis, want deze ommegang vindt maar elke zeven jaar plaats. In de Euregio Maas-Rijn vind je meer van deze zevenjaarlijkse processies: de Kroningsfeesten in Tongeren, de Trudofeesten in Sint-Truiden, de Septennales in Hoei en Verviers, de Heiligdomsvaarten in Maastricht en Susteren en de Heiligtumsfahrt in Aken. Aan dat rijtje kunnen nog verschillende – nu verdwenen – zevenjaarlijkse feesten worden toegevoegd.

Deze zevenjaarlijkse feesten baseren zich op een lange traditie van verering voor Maria en van heiligdomsvaarten. Naast de religieuze, speelden vaak politieke, ideologische en zelfs – toen al – cultuurtoeristische motieven een rol in de ontwikkeling van de feesten. De verschillende zevenjaarlijkse feesten vertonen een aantal opvallende gelijkenissen, maar ook grote onderlinge lokaal verankerde verschillen. Overal maken de feesten intussen deel uit van de stedelijke identiteit en net daarin schuilt hun kracht en konden ze overleven. De tentoonstelling laat voorwerpen zien uit alle betrokken steden. Relikwieën, toningsformulieren, Mariakronen en -manteltjes, affiches en foto’s uit de verschillende zevenjaarlijkse feesten schetsen een beeld van de levendige en bloeiende processiecultuur in de Euregio, van de middeleeuwen tot in de 20ste eeuw.

De tentoonstelling ‘Het zevende jaar’ loopt nog tot eind augustus in Het Stadsmus (Guido Gezellestraat 2, 3500 Hasselt). Bij deze tentoonstelling hoort ook een publicatie over de zevenjaarlijkse feesten in de Euregio Maas-Rijn. De publicatie is uitgegeven bij Uitgeverij Peeters (ISBN 9789081554305) en kost 24 euro. De publicatie is te koop in de betere boekhandel, in Het Stadsmus en bij de Limburgse erfgoedcellen. Het museum organiseert op 19 juni ook de studiedag Religie en moderniteit. Zevenjaarlijkse feesten in de 19de en 20ste eeuw in de regio Maas-Rijn.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Tentoonstellingen.