Het Vlaamse platteland in de fifties

Het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) vierde vandaag zijn tienjarig bestaan met een academische zitting in de Boerentoren in Antwerpen. Ter gelegenheid van dit jubileum brengt het CAG het Vlaamse platteland in de jaren vijftig weer tot leven met een boek en een bijbehorende fototentoonstelling.

Het CAG bestudeert de geschiedenis van landbouw, platteland en voeding, in samenwerking met het Interfacultaire Centrum voor Agrarische Geschiedenis (ICAG) van de KU Leuven, en ontsluit deze kennis voor een groot publiek. Dat gebeurt onder meer via Het Virtuele Land, een online erfgoedbank die afbeeldingen en verhalen verzamelt, maar ook door publicaties en tentoonstellingen. Zo wil het centrum het publiek sensibiliseren voor het agrarisch erfgoed.

In 2011 werd het CAG door de Vlaamse overheid opnieuw erkend als expertisecentrum. “Daardoor kunnen we de komende vijf jaar meer aandacht schenken aan een aantal werkvelden, waaronder immaterieel cultureel erfgoed: we willen onder meer tradities en productietechnieken, zoals van bepaalde streekgebonden landbouwproducten, in kaart brengen. Daarnaast willen we een nog actievere rol spelen op internationaal vlak, hoewel we nu al een van de meest prominente centra van Europa zijn,” aldus coördinator Yves Segers in Campuskrant.

Naar aanleiding van het jubileum verzorgde het CAG een interessante publicatie over ‘Het Vlaamse platteland in de fifties’. In de jaren ’40 en ’50 trok fotograaf Jos Halsberghe met zijn fototoestel dwars door Vlaanderen. Van de Westhoek tot in Limburg maakte hij beelden over het leven op het Vlaamse platteland. Zijn foto’s tonen het landelijke leven in Vlaanderen zoals het vroeger was. Met een café op elke hoek, de kinderen in korte broek, ongerepte velden en weiden. Duivenmelken en krulbollen zijn de populairste volkssporten. Champetters en pastoors in soutane zijn niet weg te denken uit het dorpsbeeld. Dit kijkboek, dat verschenen is bij Davidsfonds Uitgeverij, reist terug in de tijd en brengt het platteland van weleer tot leven. De sprekende foto’s van Halsberghe worden afgewisseld met korte essays rond thema’s als het leven als boer, het dorps- en verenigingsleven, de invloed van religie, ambacht en industrie, landschap en wooncultuur.

De foto’s van Halsberghe reizen in 2012 heel Vlaanderen rond in de gelijknamige expo (pdf).

Bronnen: Campuskrant / Davidsfonds

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Publicaties.