Het gemeentearchief als bron voor lokale bedrijfsgeschiedenis

Cursusreeks: Hoe schrijf ik een historisch verantwoorde tekst?

Deze cursus toont de deelnemers hoe men vanuit historisch bronnenmateriaal tot een volwaardig artikel komt dat aan alle eisen van de historische praktijk tegemoet komt.

Tijdens de reeks worden de uiteenlopende bronnen uit het archief van een gemeente bestudeerd die je kunnen helpen bij het schrijven van een lokale bedrijfsgeschiedenis: hinderlijke inrichtingen, belastingsregisters, bouwaanvragen, activiteitsattesten, enzovoort. Deze bronnen komen in vrijwel alle gemeentearchieven voor en zijn daarom een uitstekend startpunt om wetenschappelijke schrijfvaardigheden bij te brengen.

Na een algemene inleiding over het ontstaan en inhoud van deze bronnen worden de onderzoeksmogelijkheden toegelicht. Welke soorten bedrijven werden beschouwd als ‘hinderlijke inrichtingen’? Wat is een werkboekje? Waarom is de patentbelasting zo belangrijk voor de studie van de lokale economie? Wat kan je afleiden uit briefhoofden? Welke documenten zijn er terug te vinden in een bouwdossier?

Deelnemers van deze cursus leren de verschillende bronnen interpreteren en de teruggevonden informatie verwerken in een historisch artikel over hun gemeente. We doorlopen het hele historisch proces: van bronnenmateriaal tot artikel.

Spreker: Bart Sas (Stadsarchief Turnhout)

Tijdstip: 19u tot 21u30

Locatie: Stadsarchief Turnhout, Stadhuis, Grote Markt 1, 2300 Turnhout

Data

  • dinsdag 1 december 2015: Kennismaking met de bronnen en toepassen van historische kritiek
  • dinsdag 8 december 2015: Aan de slag met bronnen rond handel en industrie en met fiscale bronnen
  • dinsdag 15 december 2015: Aan de slag met bronnen rond ruimtelijke ordening, openbare gezondheid en milieu
  • dinsdag 12 januari 2016: Van werkstuk tot publicatie

Inschrijven?
Inschrijven kan via onderstaand inschrijvingsformulier. Er zijn slechts 25 plaatsen, vlug inschrijven is dus de boodschap.
Voor meer informatie kan je terecht bij Daphné Maes via daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be of op 015/20.51.74. Deelnemen kost 16 euro voor de volledige reeks, of 5 euro per sessie.
Het wordt ten zeerste aangeraden de volledige reeks te volgen omdat er voortgebouwd wordt op de vorige lessen. Inschrijven is verplicht. Wanneer de maximumcapaciteit bereikt wordt, krijgen deelnemers die de volledige cursusreeks volgen voorrang. Bij het inschrijvingsgeld hoort cursusmateriaal en een drankje. Na bevestiging van je inschrijving mag je het bedrag overschrijven op IBAN BE79 0682 2185 9033 (BIC GKCCBEBB) met als vermelding ‘cursusreeks historische tekst’.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

_logoTurnhout3.5

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Vorming.