Het dagelijkse leven. Geen alledaags verhaal

Hoe onderzoek je het alledaagse leven van de gewone m/v uit een periode waarover niemand meer kan getuigen? Hoe kun je erfgoed (foto’s, prenten, brieven, krantenartikels, voorwerpen…) uit de periode 1900–1918 laten spreken? Welke nieuwe kijk op het dagelijkse leven van de gewone m/v kunnen ze je geven? Hoe pak je dat concreet aan?

Al deze vragen komen aan bod tijdens de workshop ‘Het dagelijkse leven. Geen alledaags verhaal’ op zaterdag 3 maart op de abdijsite Herkenrode (Hasselt). Op deze dag krijg je de gelegenheid om het belevingscentrum van Herkenrode te bezoeken, heemkundigen en erfgoed-geïnteresseerden uit gans Limburg te ontmoeten, een nieuwe historische onderzoeksmethode aan te leren, samen te denken en te discussiëren over een gezamenlijk project.

De workshop wordt georganiseerd door Heemkunde Limburg, de Limburgse erfgoedcellen, het PCCE, Rijksarchief Hasselt en FARO. De studiedag vormt meteen ook de start van een nieuw project, de opvolger van ‘Limburg Feest’, dat dankzij de medewerking van heel wat Limburgse heemkringen resulteerde in een prachtige publicatie.

Programma

10u00 Onthaal
10u30 Welkomstwoord door Raymond Lambie, voorzitter Heemkunde Limburg
10u45 Bezoek aan het belevingscentrum Herkenrode
12u30 Broodjeslunch
13u30 Start workshop
• Gregory Vercauteren (FARO) – Inleiding: het dagelijks leven van de gewone mens onderzocht (1789–1918)
• Bart De Wilde, historicus – Een praktijkvoorbeeld: het dagelijks leven gedistilleerd uit diverse bronnen.
• Rombout Nijssen (Rijksarchivaris te Hasselt) – Limburgse bronnen voor het onderzoek van het dagelijks leven in de periode 1900–1918.
14u30 Koffiepauze
15u00 Brainstormsessie: samen denken we over en bouwen we aan een nieuw project!
16u30 Einde

Prijs: 8 euro per deelnemer. Je kan tot 26 februari inschrijven door een mail te sturen met vermelding van naam en adres naar ferdi.geerts@erfgoedlommel.be en het bedrag van 8 euro per deelnemer te storten op rekeningnummer 735-0141703-71 van Heemkunde Limburg. Vermeld in je mail ook de naam van je heemkring of erfgoedvereniging. Voor meer info kun je contact opnemen met de erfgoedcel van je streek of met Ferdi Geerts (011/80.31.40).

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Studiedagen.