Het dagelijkse leven. Geen alledaags verhaal

‘Het dagelijkse leven. Geen alledaags verhaal’ is de titel van een nieuw Limburgs erfgoedproject, dat zondag werd gelanceerd op de gouwdag van Heemkunde Limburg in Dilsen. Het is de opvolger van het project ‘Limburg Feest’. De bedoeling is dat iedereen met interesse voor erfgoed en lokale geschiedenis meeschrijft aan een boek over het dagelijkse leven in Limburg tijdens de periode tussen 1900 en juli 1914. Zo hopen de initiatiefnemers een kleurrijk en divers beeld te schetsen van het dagelijkse leven in Limburg tijdens de beginjaren van de 20ste eeuw.

De gewone man en zijn dagelijkse handelingen vormen het onderwerp van het project. De nadruk ligt op het individuele verhaal en de beleving van het alledaagse. Voor de periode 1900-1914 zijn er geen getuigen meer, maar er is toch voldoende ander bronnenmateriaal om het dagelijkse leven ‘van onderuit’ te bestuderen.

Voor het project gebruikt men de insteek van de ‘gemene geschiedenis’, zoals voorgesteld in de recente inspiratiegids ‘Gemene Geschiedenis’ van FARO. De publicatie is bedoeld als oriënterende wegwijzer voor heemkundigen, familiekundigen en andere erfgoedwerkers die een onderzoek naar gemene geschiedenis willen voeren. Centraal staat de methodiek: hoe kunnen erfgoedwerkers het dagelijks leven documenteren (d.w.z. via welke zoekstrategieën in (archief)collecties) en hoe kan bronnenmateriaal vervolgens omgezet worden in een publieksgericht verhaal?

Het resultaat van het Limburgse erfgoedproject, het boek ‘Het dagelijkse leven. Geen alledaags verhaal’, zal in mei 2013 aan het publiek worden voorgesteld. Initiatiefnemers van het project zijn Heemkunde Limburg, Rijksarchief Hasselt, Erfgoedcel Hasselt, Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, Erfgoedcel Haspengouw, Erfgoed Limburgse Kempen en het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed.

Lees meer over het Limburgs erfgoedproject of over de inspiratiegids Gemene Geschiedenis.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Projecten.