Heemkundige tijdschriften

Graag herinneren we er alle heemkringen nog eens aan dat de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen sinds 2004 fungeert als bewaarbibliotheek voor de Vlaamse heemkundige tijdschriften.

In 2003 sloot Heemkunde Vlaanderen met de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience een samenwerkingsovereenkomst af die op 1 januari 2004 van start ging. Deze overeenkomst betrof de overdracht van de tijdschriftencollecties van zowel Heemkunde Vlaanderen als de provinciale koepelverenigingen voor heemkunde naar de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

De overeenkomst houdt ook in dat alle heemkundige kringen, die lid zijn van de koepelvereniging van hun provincie, hun tijdschriften en jaarboeken sindsdien gratis deponeren bij de Erfgoedbibliotheek.

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience verzamelt al jarenlang heemkundige publicaties en beschikt over de nodige knowhow, personeel en infrastructuur voor de langetermijnbewaring van dit bijzondere erfgoed. Meer dan 200 aangesloten heemkundige kringen sturen hun tijdschrift en/of jaarboek intussen naar de Erfgoedbibliotheek. Dat alle heemkundige tijdschriften en jaarboeken volgens de overeenkomst in deze bibliotheek worden gedeponeerd, is niet alleen buitengewoon interessant voor de Erfgoedbibliotheek zelf, maar ook voor de heemkundige verenigingen en voor al wie op zoek is naar heemkundige informatie.

De tijdschriften zijn immers voor iedereen beschikbaar en makkelijk opvraagbaar via de online bibliotheekcatalogus. Ook de titels van themanummers worden beschreven. Iedere geïnteresseerde of onderzoeker kan het materiaal ten allen tijde gratis consulteren tijdens de openingsuren in de leeszaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Een volledig overzicht van de collectie van 339 heemkundige tijdschriften vind je via deze pagina.

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Afdeling Tijdschriften
Hendrik Conscienceplein 4
2000 Antwerpen
www.consciencebibliotheek.be
E-mail: marcel.vandenheuvel@stad.antwerpen.be
Tel.: 03/206.87.39

In de Binnenkrant (2009, nr. 1) verscheen een uitgebreid artikel over dit thema.

Geplaatst in Werking.