Heemkundige Kring Oostkamp laureaat West-Vlaamse Erfgoedprijs

De Provincie West-Vlaanderen heeft de Heemkundige Kring Oostkamp bekroond in het kader van de eerste West-Vlaamse erfgoedprijs. Als één van de drie laureaten ontving de heemkundige kring een premie van 2500 euro. Met de nieuwe prijs wilde het provinciebestuur organisaties of personen belonen die in de periode 2009-2011 in het oog sprongen met een publieksgericht initiatief rond erfgoed. Een onafhankelijke jury koos de drie winnende projecten uit een longlist van 31 initiatieven, die werden genomineerd door het ruime publiek in het voorjaar van 2011 via de website van de provincie. Er werden meer dan 1000 inzendingen ingestuurd.

“De Heemkundige Kring Oostkamp was de voorbije jaren heel actief en mag een voorbeeld genoemd worden voor andere heemkringen in de provincie,” aldus de jury van de Erfgoedprijs. “Zo organiseerde de kring onder andere een boeiende tentoonstelling rond de auteur Gray, de geestelijke vader van Rikske en Fikske. Ook werkte de heemkring samen met studenten die bij inwoners thuis oude foto’s en filmpjes gingen verzamelen en hiermee aan de slag gingen voor heel wat activiteiten op een erfgoedhappening in de deelgemeenten Hertsberge en Waardamme. De heemkring van Oostkamp zit duidelijk in een dynamiek die zich de komende jaren zal verderzetten. De kring werkt ook aan haar visueel geheugen via een samenwerking met de Provinciale Bibliotheek waarbij historische beelden worden ontsloten via de Beeldbank van de Provincie West-Vlaanderen binnen de deelcollectie ‘Oostkamp’.”

De hoofdprijs ging uiteindelijk naar vervoersmaatschappij De Lijn, die in 2010 een groots project uitwerkte rond ‘125 jaar kusttram’, met ondermeer een overzichtstentoonstelling, een publicatie, zoektochten in de kustgemeenten enz. Zowel het onroerend erfgoed, het roerend erfgoed als het immaterieel erfgoed kwamen aan bod. Verder was er ook een heuse tramparade met oude trams. De Lijn ontving van de Provincie West-Vlaanderen een geldprijs van 5000 euro.

In 2013 reikt de Provincie West-Vlaanderen opnieuw een Erfgoedprijs uit. Naast een prijs voor publiekswerking, is er dan ook een prijs voor (historisch) onderzoek.

www.heemkringoostkamp.be
www.west-vlaanderen.be/erfgoedprijs

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.